1. Avdelningararrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Dags att vidga vyerna - för demokratins skull

Det är inte bara folkomröstning om Öland en kommun den 26 maj. Det är också dagen för EU-valet.

Det kan tyckas vara lång väg från Bryssel till Byxelkrok.

Men i och med Sveriges medlemskap i Europeiska Unionen är det närmare än vi tror.

Efter allt strul med Brexit har till och med de partier i Sveriges riksdag som tidigare propagerat för att Sverige ska lämna unionen övergett de tankarna.

Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

Sverige är medlemsland i EU och lär så förbli. Då får även de som är anti-EU eller EU-skeptiska i största allmänhet bita i det sura äpplet och göra det bästa av situationen.

Vi ser det världen över hur folk kämpar för sina rättigheter, som i Venezuela för att nämna ett aktuellt exempel.

Många gånger tar vi vår demokrati för given och det är en stor fara. Snabbare än man anar kan demokratin inskränkas och förändras för att sedan till sist kanske helt upphöra.

Det händer inte här, kanske någon tänker.

Nej, kanske inte.

Men för att minska risken är det viktigt att vi tar tillvara våra rättigheter och verkligen går och röstar. Bättre att rösta blankt än att bara ligga på sofflocket.

Man kan tycka mycket om EU och kritisera dess utveckling.

Men inte minst Brexit visar att det på många sätt är bättre att försöka förändra EU inifrån än att stå som åskådare.

Det är val till Europaparlamentet vart femte år. Nu är tiden inne att göra valkompasser och läsa partiernas program. Vad vill de med EU-medlemskapet? Ska EU bestämma mer? Eller mindre? Vad ska EU bestämma om och vad ska de enskilda medlemsländerna (28 stycken) styra över?

De politiker som vi väljer får en viktig roll för framtiden för de 513 miljoner människor som är medborgare i EU-länderna. Det är våra röster som avgör vilken väg Europa ska ta.

Därför bör vi alla ägna en stund åt att fundera vilken politik vi vill ska drivas i Europa. Tidigare val har visat att många inte röstar på samma sätt som i valet till riksdagen, så resultatet kan skilja sig en del åt från det inhemska valet.

Må vara hur det vill med det, huvudsaken är att man sätter sig in i frågan och lägger sin röst. Självklart röstar man då också i ”Öland en kommun”-valet – ju fler som röstar, desto tydligare signal vilken väg ni väljare vill att Öland ska gå.

Läs mer

Öland

Zjirk och Apollo är försvunna

Hundarna Zjirk, brunvit, och Apollo, svartgrå och lite vit, är försvunna sedan en vecka tillbaka. Nu hoppas deras matte, Catharina Carlsson, på hjälp från allmänheten. Kanske har någon sett något.

Öland

Öland: Larm om trängsel

Länsstyrelsen i Kalmar har larmat om trängsel på Öland.

Sport

Engvall återförenas med IFK-backen

I januari ansluter 25-åringen till Engvalls Mechelen

Öland

Källa: Drunkningslarm slutade lyckligt

Vid 11-tiden på tisdagen inkom ett larm om drunkning vid badplatsen Tingskullen, Källa.

Sport

Hoppade nytt klubbrekord - i första försöket: ”Alltid roligt”

Lista: Mästarna från veteran-ÖM

Sport

Beskedet: Loppet ställs in

”Måste även tänka på funktionärernas säkerhet”