Annons

Dags att avskeda hobbydomarna

Ledare • Publicerad 10 oktober 2012

 

I det så kallade Södertäljemålet, som hittills kostat skattebetalarna en halv miljard kronor, har det visat sig att en av nämndemännen var jävig. Hade han varit det minsta lagklok, vilket inte överstiger en mellanstadieelevs kunskaper på området, hade han förstås själv noterat detta faktum. Nu måste rättegången tas om till en kostnad av X antal miljoner kronor. Även i Malmö finns det nu farhågor för att rättegången mot den så kallade Malmöskytten (Peter Mangs) måste göra ett omtag av liknande skäl.

Annons

För drygt ett år sedan, eller mer än så, tog Ölandsbladet upp frågan om alla dessa politiskt tillsatta nämndemän i landets tingsrätter. Vi konstaterade att detta med att sitta ting i många fall blivit en belöning för lång och trogen bänknötartjänst i fullmäktige. Det kunde också visa sig vara en utmärkt reträttpost för politiker som partierna inte riktigt visste var man skulle placera, alternativt bli av med.

Är det då nödvändigt att en nämndeman måste vara partiansluten för att ens komma i fråga?

Nej, inte alls. Varje myndig svensk medborgare som är folkbokförd inom valförsamlingens område, det vill säga i regel en kommun, är valbar till nämndeman. Enda undantag är att vissa yrkesgrupper, sådana som är förknippade med rättsapparaten och vars yrke är att föra andras talan inför rätt, inte är valbara. Det är alltså fritt fram för i stort sett varje hederlig svensk medborgare att sitta ting – ändå har partiapparaterna lagt just denna detalj inom rättsväsendet under sin egen domvärjo.

Tanken bakom nämndemannaväsendet är förstås att nämndemannen ska vara allmänhetens företrädare i rätten. Det blir lite av en analogi med andra länders jurysystem. Poängen är att det inte enbart är lagkloka som ska döma utan att även det så kallade allmänt rådande förnuftet, och det allmänna rättsmedvetandet, ska ha en viss inverkan på domsluten.

Det allmänna rättsmedvetandet, som ofta går i otakt med proffsjuristerna (särskilt försvarsadvokaterna…), ska alltså vara en spegelbild av samhället runt omkring oss. När Sifo tog upp frågan om svenskarnas inställning till dödsstraff visade det sig att cirka 40 procent var för detta yttersta och oåterkalleliga straff. Särskilt ungdomar var positivt inställda till samhällets rätt att ta livet av missdådare.

Nu har vi inte dödsstraff på rättsskalorna och det beror inte på amatörjuristerna i folkdjupet. Och vi tror inte att rättssalarna är platsen för våra folkvalda fritidspolitiker heller.

En modern stat kräver ett rättsväsende befolkat av kompetent folk. Kompetens får man efter många års relevanta studier och hårt arbete inom området. En rättssal ska inte vara en slags amatörernas lekplats – eller ett fritidspolitiskt dagis för hobbydomare.

Folket har representanter inom sjukvården också. Vi skulle inte drömma om att våra folkvalda ska rycka in som vikarier i operationssalarna.

Att all offentlig makt utgår från folket medför inte med någon naturnödvändighet att folket (våra representanter) måste sitta med i domstolarna.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons