Annons

Dags att även ja-sägarna säger sitt i debatten

I en demokrati är det viktigt att åsikter läggs fram, att argument får värderas och att den som exempelvis ska rösta får en klar bild av vad ett parti står för eller vad ett förslag innebär.
Publicerad 19 januari 2019
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

Under den närmaste tiden kommer två frågor att vara i fokus på Öland: en eventuell kommunsammanslagning och hur väg 136 från Algutsrum till Rälla ska se ut i framtiden.

Vad gäller vägen har Ölandsbladet rapporterat om flera offentliga möten där de negativa åsikterna vida överskuggat eventuella fördelar med förslaget.

Annons

Här handlar det om en investering på 375 miljoner kronor för öns livsnerv, 136:an. Beslutet är taget och ombyggnad ska ske. Men det är som sagt inget projekt som tas emot med jubel. Senast i veckan var det lantbrukare som dömde ut tankarna kring 2:1-väg.

Eddie Forsman (M) är en politiker som slagits för en trafiksäkrare och snabbare 136:a. Men i övrigt är det ganska tyst. Det är dags för andra politiker och inte minst företrädare för näringslivet att göra sin röst hörd i debatten, inte minst om de tycker det är en bra idé med en förbättrad väg, till gagn för både arbetspendling och turism.

När det gäller Öland en kommun dominerar också de negativa tongångarna i exempelvis insändarspalterna. Varför denna tystnad från de som anser det självklart att Öland ska vara en kommun? Har man inte dragit lärdom från folkomröstningen 2009?

Det är dags för ja-sägarna att träda fram och argumentera. Ölandsbladet har på ledarplats klargjort sin ståndpunkt.

Om Öland ska vara en kommun eller inte är i mycket en fråga om känslor.

Men det måste finnas en god dos fakta också. Vilka visioner finns? Vilka fördelar? Vilka nackdelar? Ekonomisk vinst? Funderingar kring hur den kommunala skatten kan tänkas landa?

Var ska kommunledningen sitta? Ska det bli kommundelsnämnder? Var ska förvaltningarna placeras?

Om det skulle bli ett ja till en kommun lär många av dessa frågor lösas efterhand, under tiden som två kommuner anpassar sig till en ny vardag som kan bli verklighet tidigast 2023.

Men redan idag måste det ju finnas visioner hos de politiker som vill ha en sammanslagning.

Den 26 maj ska vi rösta. Vi på Ölandsbladet ser fram emot en livlig debatt på insändarsidorna. Ni är välkomna med era bidrag, enklast via mejl redaktion@olandsbladet.se.

Annons

Kenth JönssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons