Annons

Dag blir en bra herde på Öland

Ledare • Publicerad 21 september 2007

Ölandsbladet brukar aldrig lägga sig i eller kommentera de kyrkliga utnämningarna, men ett undantag görs denna gång. Två är att gratulera, först Dag Sandahl som blir kyrkoherde på norra Öland med placering i trevliga och vackra Högby med prästgården bara ett stenkast från kyrkan. Den andra gratulationen går till församlingsmedlemmarna i den norra samfälligheten, som får en karismatisk och lärd herde.

Dag Sandahl är, med Frödings ord, lärd som själve Hin onde; inte nog med en fil dr-examen, han är också docent och har skrivit tjocka och lärda böcker, nu senast en fascinerande biografi över Jesus. Dag är en utomordentlig berättare och, det lovar vi, ingen åhörare kommer att nicka till under predikan och behöva väckas med kyrkstöten. Han kombinerar sin lärdom med en enkel och uppriktig folklighet och ett levande och slagfärdigt språk. Dag Sandal har funnit sin församling, herden sin hjord.

Annons

Det har ju varit ett extremt slöseri med andliga resurser att låta en begåvning som Dag Sandahl sitta på Svenska kyrkans reservbänk, men kanske har nu den kyrkliga överheten insett att man måste ta tillvara sina mest lojala och begåvade tjänare, även om de stundom kan förefalla besvärliga – de flesta som får något uträttat är alltid besvärliga och ifrågasättande. Men åren de går, livserfarenheten tilltar och hos oss alla avrundas väl de skarpaste kanterna.

LAGLÖST LAND I FÄRJESTADEN

Polisledningen i Kalmar är att anklaga för den laglöshet som breder ut sig i Färjestaden. Ingen går längre säker. Inbrott på inbrott har det varit sedan polisledningen i Kalmar beslutade lämna Färjestaden och lägga ner polisstationen. Det vakuum som polisen lämnade efter sig fylldes av tjuvar och kriminalitet. Nu finns en närpolis på plats, men skall han ensam kunna hedja denna flod av brott?

CITAT:

”Regeringens förslag om att införa en maxtaxa på 6 000 kronor kan omöjligen betyda att fastighetsskatten ersätts med ”en låg kommunal avgift”. Det är ingen låg avgift eftersom mer än varannan småhusägare betalar lägre fastighetsskatt. Det är ingen kommunal avgift eftersom staten tar ut skatten, och det är ingen avgift eftersom den inte har koppling till kommunala nyttigheter.”

Villaägarnas Riksförbund

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons