Centerpartiets nya linje

Ledare • Publicerad 31 maj 2006

Det känns oerhört befriande att centerpartiet äntligen kommit ur den gastkramning och närmast paranoida fixeringen vid kärnkraften; att partiet numera kan se rationellt på kärnkraften, som är en energikälla bland många vilken krävs i en trygg och säker nationell energimix.

Med den nya proklamerade öppenheten, som innebär breda uppgörelser över hela det politiska fältet, men främst inom den borgerliga alliansen, har också Göran Persson förlorat ett av sina främsta argument, det om borgerlig splittring inom det viktiga energiområdet: återstår för honom att i de flesta frågor göra upp med olika sorters politiska fanatiker till vänster.

Att centern kommer att anklagas för att ha förrått en fundamental ståndpunkt kan partiet ta lätt på.

Ett parti som inte anpassar sig, som evigt upprepar samma krav och inte tar hänsyn till en förändrad verklighet, blir till slut en sammanslutning för kufar och excentriker, som till exempel det löjliga 1800-talskravet i socialdemokraternas partiprogram, att kungahuset skall störtas, vilket ger hela programmet inslag av komik.

Bensinpris

I dag kostar en liter bensin 11.82 kr. Därav är skatten 6.84 kr. Produktionskostnaden för en liter bensin är 2.42 kr. Bensinen är sålunda billig, det är skatten som är hög. Glesbygdens folk betalar Göran Perssons ”gröna folkhem”. Själv har Göran byggt sig och sköna Anitra ett 24-rumsgods för 18 miljoner kr med vidhängande annex. Inget snack om energislöseri där inte. Andra ska tvingas in i det ”gröna folkhemmet”, godsägare slipper undan.

Värme

Natten till i dag var det bara fem grader varmt och på sina håll nattfrost. Nu behöver Öland värme snabbt om det skall bli några primörer till midsommar, jordgubbar och potatis. Men färsk sparris finns redan, 35 kr knippet i Algutsrum, oerhört läckra.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.