Annons

Byggboom i Borgholm leder till nya möjligheter

Det ena leder till det andra och snart har många byggbitar fallit på plats i Borgholm.
Publicerad 28 april 2018
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

I nästa vecka öppnar Beijers portarna för sin nya anläggning i Triangeln. Sibylla finns på plats sedan i slutet av förra året och kommande år byggs det för att ge plats åt både Liljas och en livsmedelsaffär.

Det var många farhågor när diskussionen om Triangeln inleddes, inte minst en rädsla från handlarna i centrum att Systembolaget skulle flyttas till det nya området. Man ville helt enkelt ha en levande stadskärna.

Annons

Men nu när flera verksamheter finns på plats har kritiken i mångt och mycket mattats av och många ser istället fördelarna som handelsområdet innebär. Inte minst att det frigör plats för fler bostäder i attraktiva delar av Borgholm.

Ännu finns det några pusselbitar att reda ut vad gäller yttre hamnen: Swedish Argo-frågan måste lösas liksom den kring båtklubbens uppläggningsplats.

När väl de bitarna är lösta kommer nästa steg: att hitta en utformning av bostäder i yttre hamnen som kan bli ett lyft till hela staden.

Samtidigt förvandlas ett annat område i staden till en helt ny stadsdel. Först kom Resedan. Innan årsskiftet står Bovieran klart och därefter är det dags för inflyttning på Bosams.

Flytten av Liljas kan också medföra att det byggs bostäder även där.

Totalt sett kommer dessa planer, om och när alla blir verklighet, att ge nya möjligheter. En del som kommit upp i åren kanske flyttar från sina villor till annat boende och det ger möjligheter för barnfamiljer att köpa hus. Det kan finnas de som bor utanför Borgholm som vill flytta in till staden när man inte längre orkar med villa och trädgård och det kan finnas de sommarölänningar som tar chansen att bli bofasta permanent.

Det är positivt för Borgholm och Öland att det finns ett intresse bland byggföretagen att satsa här.

Samtidigt måste det också ges plats för olika former av boenden, för den som inte har de ekonomiska möjligheterna eller ens vill köpa en bostadsrätt. Det är hyresrätter på gång både i Borgholm, Rälla och Löttorp och det är viktigt att de planerna blir verklighet.

Kenth JönssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons