Bygga broar och riva broar

Ledare • Publicerad 29 november 2013

Med sådana vänner behöver man inga fiender.

Här har Öland äntligen en riksdagsledamot. Dessutom en förbaskat duktig kvinna och som kryddan på moset sjuksköterska med synnerligen god inblick i vad som kan komma att bli en av de viktigaste valfrågorna.

Öppet mål, ska bara lägga in bollen i nätmaskorna - då kommer krokbenet bakifrån. Från de egna medspelarna.

Kapningen från södra Ölands socialdemokrater på Gunilla Johansson från norra Ölands socialdemokrater är så brutal att en disciplinnämnd egentligen skulle behöva ha veckor på sig att fatta beslut om bestraffningsåtgärder.

Valberedningen i Kalmar läns S-grupp hade alltså föreslagit Gunilla Johansson från Spjutterum som fyra på riksdagslistan. Med ett någorlunda normalt valresultat i höst skulle hon senare ha suttit i riksdagen, både som representant för Öland och för socialdemokraterna.

En kanal från Öland rakt in i riksdagshuset.

Men S-gruppen från södra Öland visade sitt förtroende för norra Ölands representant genom att kuppa bort henne.

De senaste dagarna har till och med borgerliga representanter på Öland skakat på huvudet åt (s)veket.

En gemensam öländsk kommun har sällan känts så långt borta, då socialdemokraterna som enligt all expertis skulle flytta fram sina politiska positioner vid en sammanslagning, visar upp en total spricka.

Varför är frågan som hänger i luften.

Att den 31-åriga SSU:aren Laila Naraghi från Stockholm skulle blivit elakt bortröstad av Håkan Juholt någon gång för länge sedan, syns som en krystad anledning från Mörbylångagruppen att byta bort Gunilla Johansson från höstens riksdagslista. För då borde det väl vara Juholt som skulle bort?

En teori är att Mörbylångagruppen tänker sig en från EU hemflyttande Anna Hedh i riksdagen efter nästa valperiod. Men om då Gunilla Johansson redan skulle sitta i riksdagen kanske det skulle bli svårare att få geografiskt stöd för Hedhs eventuella riksdagskandidatur.

Att södra Öland i det läget skulle kunna räkna in stöd från norra Öland, känns väl inte helt självklart.

Ur ett strikt öländskt perspektiv så är det bara att beklaga att möjligheten till en riksdagsledamot tycks gå om intet 2014. Vi har tidigare sett hur centerpartisterna Marianne Jönsson och Fritz Börjesson kunnat föra fram lokala frågor i riksdagshuset.

Börjesson från Glömminge fixade till exempel en bro till fastlandet.

Andra politiker river broar mellan Ölandskommunerna.

 

 

 

 

 

 

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.