Brev till Linné

Ledare • Publicerad 24 november 2006

”Käre professor Linné.

Nu förbereds ditt ståtliga 300-årsfirande på Öland. Hela Öland går i Linnétankar, så också jag.

Alltid när jag hör ditt namn nämnas minns jag mina fem år i realskolan och särskilt undervisningen i biologi. Vi samlades flera gånger i veckan i en mörk biologisal fylld av allehanda apparater, salen hade brunbetsade bänkar, runt om längs väggarna fanns hyllor med ormar, missbildade foster, maskar och andra exotiska djur inlagda i sprit; över alltihop tronade en uppstoppad havsörn och i ett hörn fanns en glasbur med en vandrande pinne, som alla eleverna stod och glodde på fast den aldrig rörde sig; man hoppades väl på ett livstecken, men kanske var den död sedan många år tillbaka.

Lektionen leddes av en disputerad lektor, som alltid startade med en plansch på en genomskuren blomma: vi fick lära oss om ståndare, pistiller, frömjöl, hyllen, kronblad, enflikiga, mångflikiga och grenflikiga blad osv. Mångahanda nyttigheter som nu alla är glömda proppades i oss.

Under varje sommarlov var vi tvungna att samla ihop, pressa, skrivna namn på och lära oss 25 växter. Alla namn skulle rabblas som ett rinnande vatten på latin. Jag kom aldrig igång med samlandet förrän i augusti och då fanns bara torrt gräs att få tag i, det behövde knappast pressas. Under en intensiv vecka före skolstarten bankade jag in de latinska namnen till tårar och under gråt. Ett år hände det så mycket roligt under sommarlovet att jag inte hann samla några växter utan köpte 25 färdigpressade av en tidigare elev; allt upptäcktes och jag fick detta år ett rakt streck som betyg i biologi.

Jag har sedermera lärt mig älska dina böcker, Linné, men för dessa fem år i realskolan kan jag inte förlåta dig. Jag hoppas du förstår mig.”

Undertecknat av anonym realskolepojke, född -44, som säger att det enda latinska han minns är detta : anemone hepatica, blåsippa.

SörensBröd IV

Den trista historien runt Sörens Bröd med tio förlorade jobb i ett anrikt Borgholmsföretag kunde väl inte bli värre , trodde vi lite till mans, men på slutet förvandlades denna mörka händelse till ren fars: kommunalrådet självt lägger ett bud på företaget, vilket emellertid avvisas.

I hela denna affär, och även i den ovan relaterade episoden, saknas det något, och det som saknas är gott omdöme.

Det handlar om tio jobb, om tio anställda som blir utan försörjning, det handlar om stadens äldsta företag.

Rätt handlagt och med förståelse för småföretagsamhetens villkor hade Sörens fortsatt kunna vara ett blomstrande företag.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.