Bredband blev Dyrband

Ledare • Publicerad 3 juni 2008

Att få rätt i efterhand är ju alltid upplivande, men i det här speciella fallet är det inte så kul eftersom det kan komma att kosta skattebetalarna i Kalmar län över 100 miljoner kronor. I otaliga ledare och artiklar varnade Ölandsbladet regionförbundet för att satsa på en ny, helt oprövad bredbandsteknik och tidningen skrev:

”Bredband är ingenting som politikerna behöver jaga efter och kasta ut pengar på, det kommer till oss, gratis, bara vi väntar lite. Bredband är inte lådor som hänger i träd och på kyrktorn, bredband är 3G.”

Men alla invändningar från denna tidning och alla andra kastades åt sidan; kritikerna betraktades som mindre vetande av ett arrogant regionförbund.

Nu kommer notan efter bredbandsfiaskot som endast tycks ha berikat en av Sveriges rikaste IT-entreprenörer, Bryant.” Alla lokaltidningar hade artiklar om denne man, varnade, men då förklarades det från regionförbundet att de miljoner av skattepengar som lagts ut var helt säkra pengar, försedda både med hängslen och livrem, vilket de förstås inte hade för när en konkurs inträffar upphör allting. Regionförbundets dåvarande ordförande Anders Åkesson och en del tjänstemän på regionförbundet har åtskilligt att förklara.

När Ölandsbladet förra veckan bad tingsrätten i Kalmar att få en del kopior av bredbandshandlingarna kom detta svar:

– Ja, det går väl bra men ni får själva komma hit och titta och leta för handlingarna finns i tolv olika lådor. En för varje kommun.

Det blir en storprocess av sällan skådat slag.

”Så går beslutsamhetens friska färg i eftertankens kranka blekhet över.”

Polyplank

Polyplank valde Färjestaden som ny etableringsort, vilket gav Öland 20 nya jobb. Det var ett klokt val. Välkomna till Öland, Polyplank, säger Ölandsbladet. Företaget med sin återvinningsidé ligger helt rätt tiden så nu får vi hoppas det blir fart både på produktionen och på aktiekursen. Polyplank är registrerat på NGM så där kan ni titta efter hur det går. Företaget har också en hemsida: www.polyplank.se.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.