Bredare band var smalare

Ledare • Publicerad 6 maj 2009

För allting går att sälja med mördande reklam. Kom och köp kom och köp konserverad gröt! Nu har konsumentombudsmannen förbjudit några

telefonbolag att marknadsföra en produkt som köparen ändå aldrig kan få. Visst låter det fantastiskt märkligt? Att ett stort bolag som Telia säljer och

marknadsför en bredbandshastighet som inte finns i verkligheten.

Telia, Tele 2 och 3 vågade sig på att sälja ett smalare mobilt bredband än de kunde leverera och nu hotas bolagen av vite om de fortsätter.

Men vem vet hur brett det breda bredbandet där hemma egentligen är? Hur ska det kunna kontrolleras? Finns där någon knapp på datorn för oss vanliga datoranvändare som berättar om hastigheten?

Det kom ett samtal för några månader sedan och en förfrågan om en något högre faktura i utbyte mot ett bredare bredband och det var väl bara att nappa på en

bredare bredd.

En vecka gick och den självklara frågan ställdes:

Går det fortare nu, hackar datorn mindre, är bandet verkligen bredare? Nej, det är verkligen ingen som helst skillnad.

En sak är i alla fall säker: fakturan den var högre. Nu hotas Telia, Tele 2 och 3 av stämning om man inte levererar det som utlovats. Och riskerar böter på en halv miljon kronor. Det låter som oerhört lite pengar i sammanhanget.

• Om Öland blir en enda sammanslagen kommun kommer då förvaltningarna förläggas över hela ön med ett byggkontor i Byxelkrok, ett socialkontor i Gärdslösa?

Skolnämnd i Mörbylånga och förvaltningsstaben med kanslichefen i spetsen i Borgholm. Vad är det vi egentligen ska rösta om? Många känner förvirring.

Hur ser det ut med en enda Ölandskommun i praktiken? Det behövs mer fakta på bordet och i vilket av fallen blir det en ren och skär besparing; blir det några miljoner kronor över till slut? En kommun-en kanslichef-en socialchef-ett kommunalråd. Är det vad som är att vänta när verkligheten kommer ikapp? Utredningen som kostade en halv miljon kronor, det vet vi i åtminstone, pekade på en besparing på 20 miljoner kronor. Men hur kommer det att ta form? Om detta vill vi veta. Det skulle nog få upp intresset för en fråga som i allmänhetens ögon är iskall och tämligen lite diskuterad kring kaffeborden. Detaljerna är det som gör helheten. Utan detaljer och konkreta besked blir det svårt för ölänningarna att ta ställning. Det räcker nog inte med ett enkelt informationsblad till alla hushåll.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.