Annons

Bra kommun alltid saktfärdig

Ledare • Publicerad 20 december 2007

Stress och brådska är vår tids förbannelse, det senare ordet inte använt som ett skällsord utan i rent biblisk mening, en Guds plåga, som vilar blytung över den moderna människan.

Näringslivet snurrar på i allt snabbare takt, alla springer allt fortare och vill dra med sig alla andra, alla skall med, som det heter – och om näringslivet och de privata företagarna springer fort så krävs det att kommunerna också gör det. En del kommuner ställer tyvärr upp på kravet.

Annons

En privat företagare riskerar aldrig annat än sina egna pengar eller bankens. Men en kommun hanterar våra pengar och därför är det bra att det går sakta, lugnt, metodiskt, kanske eftertänksamt och lite trögt. Kommuner är inget näringsliv, kommuner är demokratiska organisationer och de är också myndigheter med tillståndsgivning. Alltid när någonting gått fel i en kommun så kan det hänföras till att det gått för fort, att den kloka kommunallagen satts åt sidan och att näringslivet stått modell för beslutsfattande.

När Ölandsbladet här hyllar den kommunala trögheten innebär inte det att en kommun inte kan skynda på och underlätta för det privata näringslivet, för det kan den visst, men ett ärende tar tid och måste få ta tid. Ett stort ärende som kräver beredning i hela kommunen kan ta ett halvår, och kanske mer. När det slutligen fastställs i kommunfullmäktige kan det överklagas – och det är så det måste vara. Ett exemplariskt skött kommunalt ärende kunde man på tisdagen se gå mot fullbordan i Kalmar med en väldig eldfest, nämligen första spadtaget på kraftvärmeanläggningen i Moskogen, en miljardinvestering. Detta ärende har säkert processats i fyra-fem år och omfattande informationsmöten har hållits, alla har känt till vad som är på gång. Och så kunde också denna enorma energiinvestering genomföras utan ett enda överklagande och med glada grannar på plats under startceremonin.

Den man eller kvinna i kommunalpolitiken som har kommunallagen som huvudgärd under nattsömnen sover gott och vaknar varje morgon rask och beslutsför.

LÅNGLÖT

Tänk nytt, Ölandsbladet, uppmanas tidningen från flera håll. Varför kunde man inte lägga ner de gamla uttjänta byskolorna och bygga en ny, stor och modern glesbygdsskola i Långlöt! Det skulle vitalisera hela östra sidan och skapa en ny kommunal stödjepunkt. Idén framkastas härmed och samtidigt kan det meddelas att man gjort något liknande efter en infekterad skoldebatt på Bornholm. Kanske en studieresa skulle sitta bra. Ut och se er om.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons