Bowling fotboll och tvätt går före EU-politik

Ledare • Publicerad 1 juni 2009

Vissa studier inom forskningen verkar vara helt onödiga för de slår fast självklara saker. Som om att man går upp i vikt genom att äta mer, ta in mer energi, än vad en människa gör av med. Den senaste i raden handlar om hur barn presterar i skolan: Det är inte enbart intelligensen, IQ-nivå, som betyder allt för hur eleven presterar, har psykologer i London slagit fast efter att ha studerat skolresultat och självförtroende hos elever mellan sju och tio år.

Gott självförtroende gynnade skolresultaten helt oberoende av barnens intelligenskvot.

Det räcker med att besöka fotbollsmatchen som häromdagen när Kalmar FF mötte Helsingborg på hemmaplan. Vilken skillnad mot tidigare hemmamatcher. Det var ett helt nytt lag på plan. Fullt av självförtroende, tillsammans och var och en för sig. Individuellt var de överlägsna Helsingborg och tillsammans slog detta lag fullt av självförtroende det besökande laget med 2-0.

Hur du mår och din grad av självförtroende är också hur du presterar. För det behövs väl knappast några forskningsresultat som bevisar detta faktum.

EU OCH ÖLAND

På söndag ska vi välja in 18 ledamöter till Europaparlamentet. Det är snart för sent att ta reda på vad var och en av dem kan, står för, vilka hjärtefrågor som de ska driva. Vi ska känna till deras hantering av asylfrågor, klimatpolitik, Lissabonfördrag, hur brottsbekämpning hanteras, fiskepolitik, jordbrukspolitiken med mera, så oändligt mycket mera.

I debatten framgår det ibland av politiska tyckare, kännare och journalister att den som inte röstar är något dum i huvudet som inte utnyttjar sin demokratiska rättighet. Jovisst, det kan synas dumt att röstdeltagandet är lågt. Det svenska valdeltagandet kan hamna på samma låga nivå eller ännu lägre än i förra EU-valet 2004 då knappt 38 procent röstade. EU-kommissionens Eurobarometer kan sjunka till 34 procent, jämfört med 46 procent i förra valet.

Varför då? Svaret är enkelt. Valet är för komplext. Det går inte att välja när man inte är tillräckligt insatt i konsekvensen av det valda. För att veta tillräckligt behövs ett års närmare studier i ämnet, kanske räcker det med halvfart. Men vem har tid, ork eller lust med det? Så sexigt är ju inte ämnet precis. Det fins ju roligare saker som bowling, hundpromenader. Men också alla måsten som att mjölka kor, skörda hö, tvätt, disk och mat på bordet varje dag.

Likadant gäller det valet av en eller två kommuner på Öland. Underlaget för valet är undermåligt och därför är det troligt att valdeltagandet även här blir lågt.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.