1. Avdelningararrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Boström: Ett självmål att tutta på alla öländska valborgseldar!

Vi berättar för hela Sverige om hur torrt vi har det. Sedan när till och med våra grannkommuner på fastlandet ställer in valborgseldarna - ja då brassar vi på och eldar av bara tusan. Obegripligt!

Jag kan förstå det rent tekniskt. Har mycket högt förtroende för vår räddningstjänst. Och beslutet att inte införa eldningsförbud är jag säker på är väldigt välgrundat, just för stunden.

Det finns helt enkelt ingen anledning att lägga eldningsförbud över Öland, egentligen. Och det är bara vad räddningstjänstens personal måste hålla sig vid - fakta.

Men.

Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

Att hela Öland våren 2019 brassar på valborgsmässoeldar är fullständigt galet. Det talar emot allt sunt förnuft.

På en enda kväll bränner vi bokstavligt talat ned fastlandets förståelse för ”torkans Öland”. För medan andra kommuner runt oss - Kalmar, Mönsterås, Nybro, Kalmar, Emmaboda, Högsby, Alvesta, Lessebo, Ljungby, Markaryd, Tingsryd, Uppvidinge, Växjö, Älmhult, Aneby, Eksjö, Gislaved, Gnosjö, Habo, Jönköping, Mullsjö, Nässjö, Sävsjö, Tranås, Vaggeryd, Vetlanda och Värnamo - gjort analysen och infört eldningsförbud, med inställda valborgsmässoeldar som följd - så göra Öland tvärt om. Här brassar vi på! Bränn, bränn, bränn...

Och fastlänningar som vill se majbrasor får komma till Öland.

Vilka signaler sänder det övriga Sverige?

Det är det som är grejen. Vi söker medlidande och förståelse för vår torka. Vi har ett läge där vi själva talar om liv och död. Våra djur lider. Det finns inte vatten till vare sig kreatur eller människor.

De senaste veckorna har vi väl fått sammanlagt sju på Öland, inte millimeter utan droppar!?

Vi klagar på att riksdagspolitiker och fastlänningar i stort inte tar våra vattenproblem på allvar och riksmedia som hellre uppmärksammar för oss menlösa bekymmer kring ”slussens ombyggnad” och ”höghastighetståg mellan storstäderna”.

Så vad gör vi då i de friska vårvindarna?

Vi samlar ihop ris över hela Öland, på med tändvätska - sedan tuttar vi på!

Allvarligt talat, kan vi förvänta oss någon som helst förståelse från fastlandet när vi talar om hur torrt vi har det på Öland framöver? En hemlig elak agent som hade fått i uppdrag att sänka ett område eller land hade inte kunnat göra det bättre.

Vi har fortfarande två kommuner, men hur vore det om dessa hade talat sig samman? Och faktiskt rekommenderat ölänningarna att ge fasiken i att bränna majbrasor på Öland 2019!

Vi talar om ett självmål utan dess like!

Läs mer

Öland

Zjirk och Apollo är försvunna

Hundarna Zjirk, brunvit, och Apollo, svartgrå och lite vit, är försvunna sedan en vecka tillbaka. Nu hoppas deras matte, Catharina Carlsson, på hjälp från allmänheten. Kanske har någon sett något.

Öland

Öland: Larm om trängsel

Länsstyrelsen i Kalmar har larmat om trängsel på Öland.

Sport

Engvall återförenas med IFK-backen

I januari ansluter 25-åringen till Engvalls Mechelen

Öland

Källa: Drunkningslarm slutade lyckligt

Vid 11-tiden på tisdagen inkom ett larm om drunkning vid badplatsen Tingskullen, Källa.

Sport

Hoppade nytt klubbrekord - i första försöket: ”Alltid roligt”

Lista: Mästarna från veteran-ÖM

Sport

Beskedet: Loppet ställs in

”Måste även tänka på funktionärernas säkerhet”