Boskattförslag gynnar Öland

Ledare • Publicerad 5 juli 2006

Alliansens förslag att slopa fastighetsskatten bör komma att gynna de båda Ölandskommunerna. Det föreslås nämligen att den avskaffade, djupt stötande skatten, ersätts med en kommunal avgift; en sådan bör i så fall gälla alla fastigheter, inklusive sommarbostäder, och då vore det naturligt om sommarhusens ägare skattade i den kommun där fastigheten är belägen.

Att skatten utformas så bör de stora ”sommarkommunerna” på ost- och västkusten se till.

Hur finansministern Per Nuder kan kalla borttagandet av boskatten ett hafsverk och en panikåtgärd är helt obegripligt. Ingen skatt har diskuterats mer, ingen annan skatt kan få tusentals människor ut i protest på gator och torg ty det är en skatt på någonting som inte finns, husets värde innan det sålts, det är en skatt på fiktiv förmögenhet, pengar som inte finns helt enkelt.

Dessutom sätter denna boskatt en urgammal regel ur spel, regeln om svenska folkets urgamla rätt att sig själv beskatta. Boskatten är en automatisk skatt, som ökat år efter år utan föregående politisk diskussion. Skatten upphäver riksdagens roll. Varför skall vi välja riksdagsmän om de inte har minsta kontroll över skatteuttaget?

En skattetryck på upp mot 55 procent har drabbat bostadshyrorna med den nuvarande ordningen. I nyproduktionen har skattetrycket, inklusive fastighetsskatten, varit 65 procent. Och så undras det varför det inte byggs hyreslägenheter...

Hur Alliansens förslag ser ut i detalj finns att läsa på www.maktskifte.06.se

Socialdemokraterna gnäller nu över att 20 miljarder försvinner ur statskassan. Ja, men så bra, pengarna försvinner nämligen inte utan återgår till sina rättmätiga ägare, folket.

Nu blir det till att försöka spara för Per Nuder, det kanske kan kännas ovant, men det är vad vi medborgare sysslar med dagligen för att få det att gå ihop.

Ett spartips: En halv miljard anslås i u-hjälp till världens snabbast växande ekonomier, Ryssland, Kina och Indien, länder med kärnvapen och rymdprogram. Den halva miljarden kan vi spara in direkt. Se så lätt det går.

Algvarnare

I bilens barndom fanns det på Öland en bestämmelse som sade att de fåtaliga automobilerna skulle föregås av en fordonsvarnare, en man med röd flagga skulle gå före bilen och ropa automobil, automobil samt fösa undan kreaturen.. Nu har vi algvarnare...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.