1. Avdelningararrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Borgholms slott tar turismen till nya höjder

Ibland är det lätt att bli hemmablind. Vi som ofta vandrar i slottsskogen och på slottsalvaret tar slottet som givet. Men det är en attraktion som är betydelsefull för hela Öland.

Här kan man verkligen känna historiens vingslag. Vi talar om en plats där det första tornet byggdes för cirka 900 år sedan.

Det är en borg där kungar kommit och gått och där strider stått mellan svenskar och danskar.

Efter branden 1806 blev slottet en ruin. Men numera är det en ruin fylld med verksamhet, öppet under stora delar av året och med en konsertverksamhet som verkligen gjort slottet till en rockruin.

Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

För regionens del är det väl närmast en fördel att Kalmar slott står i all sin prakt och att Borgholms slott är en ruin. Det ger två delvis olika upplevelser för den historieintresserade och nog ger en ruin fantasins vingar extra kraft. Här kan man själv fantisera om hur det såg ut när Gustav Vasa var på plats.

I veckan skrev Borgholms kommun och Statens fastighetsverk på en femårsplan ”Mot högre höjder – Utvecklingsplan för Borgholms slottsruin och dess värden, år 2019-2023”.

De senaste årens arbete har gett frukt. Förra året hade slottet 217 000 besökare. Fina siffror en sommar då egentligen det varma vädret talade emot kulturturism.

Med den nya planen tas nya kliv mot framtiden. Bland annat ska öppettiderna utökas och slottets andra våning ska bli mer tillgänglig för de med funktionshinder. Bland annat planeras det för byggande av en hiss.

Det är ett gott initiativ. Även den med funktionshinder ska naturligtvis kunna ta del av den magnifika utsikten från andra våningen. Att kunna placera hissen så att den inte stör den historiska upplevelsen ska säkert inte vara några problem.

Borgholms kommun ska satsa 500 000 kronor årligen de närmaste fem åren. Det känns som en riktig satsning. Borgholms slott är en viktig symbol för staden, kommunen och hela Öland.

Turist-trender komma och gå. Men intresset för historiska platser lär aldrig försvinna och Borgholms slott tillhör ett av de mest spännande besöksmålen inte bara på Öland och i länet utan i hela Sverige.

Läs mer

Öland

Zjirk och Apollo är försvunna

Hundarna Zjirk, brunvit, och Apollo, svartgrå och lite vit, är försvunna sedan en vecka tillbaka. Nu hoppas deras matte, Catharina Carlsson, på hjälp från allmänheten. Kanske har någon sett något.

Öland

Öland: Larm om trängsel

Länsstyrelsen i Kalmar har larmat om trängsel på Öland.

Sport

Engvall återförenas med IFK-backen

I januari ansluter 25-åringen till Engvalls Mechelen

Öland

Källa: Drunkningslarm slutade lyckligt

Vid 11-tiden på tisdagen inkom ett larm om drunkning vid badplatsen Tingskullen, Källa.

Sport

Beskedet: Loppet ställs in

”Måste även tänka på funktionärernas säkerhet”

Kultur

Ny bok: Spännande om vidriga brott

Anders Roslund år tillbaka med en ny spännande bok med kriminalkommissarie Ewert Grens och infiltratören Piet Hoffmann i centrum.