Borgholm har gjort resan som Mörbylånga bör göra
För utan en någorlunda gemensam framtidsvision så kommer framtidsresan bli både gropig, besvärlig och väldigt långsam.
Visst gå det att svära på kommunledning, företagare och grannsamhällen, men nyckeln finns inom den egna gruppen.
Visst var det på pappret mark- och miljödomstolen i Växjö som satte stopp för bostäder i Mörbylånga hamn. Men i verkligheten? Vilka satte mark- och miljödomstolen på spåren?
Jo, det var ju Mörbylånga båtklubb och privatpersoner som bor i nära anslutning till hamnen. De har förstås all rätt att som berörda parter få säga vad de tycker om byggplanerna.
Men däri ligger också den svåraste och kanske tuffaste konflikten för Mörbylånga?
Ska Mörbylånga utvecklas och hur ska orten utvecklas?
Nu hörs många besvikna röster efter mark och miljödomstolen upphävt både Mörbylånga kommuns och länsstyrelsens beslut kring detaljplanen av Mörbylånga hamn. De är mer högljudda än de som fått byggprojektet stoppat. Men det finns ju bevisligen ortsbor som ser en annan framtid för Mörbylånga än Hussam Salmans hotell- och lägenhetsprojekt.
Firandet av 200-årsjubileet 2020 är en fantastisk chans att försöka knyta ihop någonting tillsammans. Vi behöver inte gå längre än till Borgholm för att se vad 200-årsjubileet där har betytt.
Det är lätt att man glömmer bort, perspektiven bleknar, men Borgholm var en mycket ”spretig” stad innan arbetet med jubileet. Aktörer drog åt alla möjliga håll och för att tala i klartext så var sommarstaden Borgholm rejält på dekis.
200-årsjubileet hade egentligen ett enda huvudsyfte - att få Borgholm på fötter igen. Med det huvudmålet för ögonen så fogades spretiga aktörer samman.
Det började redan ett par år innan jubileet och fortfarande två år efter själva jubileumsåret så lever fortfarande samarbetstanken vidare. Statistik befäster också känslan av att Borgholm rest sig igen.
Mörbylånga har alla möjligheter att kunna snegla på det arbete som redan gjorts i Borgholm!