Annons

Borgerlig seger var en illusion?

Ledare • Publicerad 5 maj 2006

Höstens val ser ut att bli en rysare. Den borgerliga valseger som för ett halvår sedan syntes inom räckhåll försvinner nu allt mer bortom synranden.

Gårdagens Demoskop (mer detaljer på www.demoskop.se) måste ha kommit som en chock för borgerligheten; inte nog med att det röda blocket tog ledningen i folkopinionen, två borgerliga partier är dessutom på väg mot utplåning: centern med 3.6 procent av väljarna och klart under fyraprocentsspärren och kd mitt på spärren med 4.0 procent.

Annons

För centern, som känns som ett parti på gång, måste mätningen ha sänt chockvågor in i partiledningen. Partiet har 1.8 miljarder på banken efter att ha sålt sina framgångsrika tidningar, men pengar är väl en klen tröst i det här läget, och man undrar vad denna förmögenhet har betytt för nedgången: Ah, centern har så mycket pengar så inte behöver partiet min röst...

Vad som än en gång kan konstateras är att borgerliga partier lever av varandra, i en politisk pardans som påminner om bönsyrsornas där den ene äter upp den andre under själva akten; med detta menar vi att det är moderaterna som är den glupska bönsyrsehonan med en notering i opinionen på 30.3 av väljarna, slukandes både centern och kristdemokraterna. Levande slukas de, och de gör som bönsyrsehannen, inget motstånd.

För övrigt kan det vara svårt att vinna mot ett regerande parti som använder hela statsbudgeten i aggressiva röstuppköp där den ena gruppen efter den andra systematiskt mutas med allehanda bidrag, och där kampanjkassan per individ som skall övertygas och bearbetas är sex gånger större än vad den den amerikanske presidenten George W Bush förfogade över under sin valkampanj.

Linné-citat

Medge att det inte är särskilt kul att vara invånare i Norra Möckleby, en ort där Linné under sin resa 1741 inte såg något intressant överhuvudtaget:

-----------------

”Norra Möckleby låg en halv mil från Gårby, men som intet sällsamt här märktes ställde vi strax vår resa åt Runstens kyrka, dit vi hade en halv mil.

På vägen åt Runsten, utom de många ätteplatser som vi sett hela dagen märktes vid Lapperstad , en by närmast intill Runstens kyrka, ganska många upprättade fyrkantiga stenar. Natten vilade vi efter en varm dag uti Runsten hos pastorn, magistern Anders Brauner, som med mycket omsorg följande dagen följde oss att visa oss vad där på orten märkvärdigt var.”

------------------

Insänt av Åke Persson, Runsten.

Annons

Fler Linné-citat kan sändas till kurt.lundgren@olandsbladet.se eller vanlig snigelpost till tidningen, Linné-märk.

----------------

Göken

SMHI lovar en kanonhelg med sol och värme, bortåt 18-20 grader. Då är det läge för den öländska göken, som lika pålitlig som en klocka brukar anlända till Öland mellan den 6 och 8 maj.

I 15 år satt samma gök, på samma telefontråd i Tävelsrum-Kåtorp, alltid den 7 maj. Man kände igen den på att den klarade strupen, host, hos, innan den satte igång med hoandet, den så kallade Kåtorpagöken var detta.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons