Annons

Bilfritt Öland – ett anspråkslöst förslag

Ledare • Publicerad 18 november 2011

Varför bara södra Öland? Varför inte hela ön? Och medan vi ändå är igång kan vi väl enkelrikta Ölandsbron också.

Ölandsbladets rapportering från tankesmedjan på Station Linné i Skogsby har milt sagt väckt reaktioner. Förslaget om att göra södra Öland bilfritt har inte precis landat i god jord. Den uppenbara ilska som mullrar i folkdjupet har nu fått direkt inblandade i förslaget att dra öronen åt sig. Plötsligt hävdas det här och var att det hela var mer ett skojfriskt sätt att väcka intresse cykling på Öland.

Annons

Och som vanligt är det medias, i synnerhet Ölandsbladets fel, att allt blivit fel eller åtminstone fått våldsamt överdrivna proportioner.

Jaså minsann?

Vi citerar direkt ur det pressmeddelande som Ölandsbladet (och alla andra i branschen) fått sig tillsänt:

”Den lilla donationen kan dock innebära att Station Linné överväger att få till stånd att världsarvet stängs av för biltrafik.”

Donationen som det talas om är 50 000 kronor som Anne Wilks (MP) överlämnat till Station Linné. Enligt uppgift ska det vara pengar som ”blivit över” efter att cykelprojketet Ölands Järnvägsbank lagts ner. Pengar som Wilks benämner som ”min donation”.

I det sammanhanget skulle vi för övrigt gärna vilja se en ordentlig redovisning av hur pengarna, fyra miljoner kronor, använts. Anne Wilks och hennes kompanjon i projektet, Peter Brunby, fick dessa medel för att göra en studie ’Från fyr till fyr’ som skulle utmynna i en cykelled på, eller längs med, öländska järnvägsbankar.

Av detta blev nu intet. Ja, mer än 50 000 som ”blivit över” och som nu ska användas för att driva södra Öland tillbaka till åren före 1866 då Carl Benz presenterade den första bensindrivna bilen.

VI är självklart starka anhängare till cykelturism på Öland. Ölandsbladet har också genom åren drivit kampanj efter kampanj och kämpat hårt för cykelleder på ön. Men vi är också starka motståndare till det synsätt som då och då slingrar sig fram genom mediabruset och som gör gällande att allt var mycket bättre förr – på Öland.

Här på ön ska det inte vara tal om någon utveckling. Inbyggarna ska helst klä sig i vadmal, räfsa hö, valla getter och stå med mössan i hand när sommargästerna anländer till sin oförstörda ö.

Vi säger (som det utropades ljöd i Mosebacke monarki): Gud bevare fosterlandet och  våra öländska fostervatten!

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons