Bilbränder, vaccin och kyrkoval

Ledare • Publicerad 7 september 2009

”Jag vet att det jag gör är fel. Men jag gör det av en anledning. Jag kastar stenar och bränner bilar för att jag vill hämnas.” Så säger Yosef, 17, år. En av de hundratals ungdomar som attackerar brandmän och poliser med stenar. Vi läser om bränder och explosioner i bland andra städer Uppsala, Göteborg och Malmö. I augusti kastar ungdomar ägg och golfbollar mot polisbilar i Biskopsgården och Frölunda. De tänder även eld på en grävmaskin och flera bildäck. Väktare utsattes för stenkastning efter att de hade åkt på ett

inbrottslarm på en skola. En manifestation i Rosengård i Malmö urartade. Demonstranter kastade sten och glasflaskor mot polisen.

Synd om dessa ungdomar?

Ja, det är klart att det är förskräckligt synd om dem. Men det finns ingen ursäkt för våld. Hur hämnas man på de orättvisor som tycks förfölja denna grupp av människor. Genom utbildning och politiskt engagemang.

Om du blir orättvist behandlad är det upp till dig själv att kavla upp ärmarna, bevisa att du kan fastän förutsättningarna inte är de bästa.

Alla kan klara av det man föresätter sig. Var och en på sin nivå.

Öland är en bra bit bort från Rosengård. Sverige en bra bit från Amerika. Det som hände på andra sidan Atlanten för tio år sedan är på väg hit. Vad som händer på västkusten händer så småningom på östkusten.

Svininfluensan

Tvekar du inför en vaccinering. Om några veckor är det dags. Hit med alla sprutor som finns. Att vaccinera sig är en gåva som finns idag som förhindrar sjukdomar skördade liv för 100 år sedan då inte ens penicillinet fanns. Det är märkligt att en del är så emot vaccinering. För vem vill ha mässlingen, röda hund, tuberkolos eller hepatit?

Dagens citat:

Dag Sandahl får på pälsen i en debattartikel i Barometern skriven av Jonas Hellberg, socialdemokratisk

kyrkopolitiker i Kalmar.

” Jag tycker att det är märkligt att en gemensamt avlönad församlingspräst som Sandahl så tydligt tar ställning i valet... Ska vi ha en ordning där präster öppet försöker sabotera ett val i sin egen organisation?”.

Intressant citat från en folkvald socialdemokrat.

Tvärtom anser den fria tidningen på Öland, Ölandsbladet, att åsikter är till för att ventileras. Även om de gäller samkönade äktenskap

och kvinnliga präster. Vars och ens uppfattning och speciellt de som ska viga samman och samarbeta med kollegor med grund i den egna trosupfattningen, är oerhört viktig. Att Hellberg inte håller med är ju bara bra, men att han tycker att Sandahl saboterar val genom att göra sin stämma hörd känns obehagligt, sveper in som en fläkt från det forna öst.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.