Besluta om sig själv

Ledare • Publicerad 1 mars 2010

Det är helt rätt att kritiskt granska sig själv som politiker och fråga sig om man är rätt till antalet som gjordes i Mörbylånga kommun.

Men är det rätt att samma skara politiker ska rösta i frågan? En del hade kanske när en tanke om jäv, för i allra högsta grad är fullmäktigepolitikerna jäviga i frågan. Att rösta om sitt egna vara eller icke vara. Vad kan det bli för annan utgång än just den det blev. Lika många till antalet, givetvis. Oddsen var givna på förhand.

• Läckert hus läcker. Förr byggdes pyramider som stått i tusen år, murar som ett evigt monument i Kina. Men lite snö och vips så läcker det in i ett nyrenoverat stadshus i Borgholm. Behöver vi nämna eviga Ölandsbroreparationer. Över allt i Sverige faller tak; på kaniner på utställning i Nyköpings sporthall, ladugårdar rasar in över kor, sporthallar stängs på grund av rasrisk, kärnkraftverk är tagna ur drift mitt i smällkalla vintern, tågen går inte.

Men vad gör det vi är ju så glada ändå! För i dag sken solen för andra gången det här året. En liten kort stund på tisdagskvällen, vid kvart i fem, dök hon upp under en molknant och vi blev så rädda att en dikeskörning var närastånde. Vad i Herrans namn var det och ratten ryckte till. Ja, men lugn det är ju bara solen.

• Idag kom hon igen, Fru Sol, mild, vit, trängde sig fram genom dimbankarna. Det finns hopp om livet. Livet är en fest och i södern stoltserar Mörbylånga med det bästa bokslutet på länge. Plus 11,5 miljoner, hoppas bara att inte någon drabbats av detta som till exempel de gamla och tysta som har svårt att ta sig till affären utan färdtjänst, vars röster är svåra att höra. Grattis Mörbylångas politiker och tjänstemän till ett gott utfört arbete, nu har ni kanske pengar över till året som kommer.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.