Bensinpriset

Ledare • Publicerad 13 juni 2008

Med ett skenande bensinpris, som snart närmar sig 14 kr litern, undrar man hur det skall slå på den nästan helt bilberoende Ölandsturismen - praktiskt taget alla turister kommer till Öland över Ölandsbron, alla sittande i en bil.

Då husvagnen kopplas på efter Volvon bildas ett ekipage, som kräver bortåt två liter milen - en bensinkostnad på nästan 30 kr milen. Om du har 60 mil för att nå ditt turistparadis på Öland kostar bara resan hit 1 800 kr. Och lika mycket hem.

Nu vet vi att det mesta av bensinpriset är skatt, den verkliga literkostnaden är sex kronor.

Varför kan denna regering aldrig göra något populärt, till exempel sänka bensinpriset?

Strider det mot den helige ande eller någon religiös urkund att sänka bensinpriset?

Ölands

kossor

Ibland blir man övertygad om att det finns alldeles för många miljöbyråkrater, att hälften vore nog, de är undersysselsatta och måste därför ägna sig åt undersökningar av allting och in i minsta molekyl. Som detta med att Ölands kor skulle vara skulden till Östersjöns övergödning och därför borde flyttas till det inre av Småland - ett stolligt förslag som kommer från Naturvårdsverket.

Det borde finnas en kritiskt vetenskaplig panel som analyserade alla dessa miljölarm, som flyger omkring i luften kors och tvärs. Hur mycket sanning finns det i dem? Det mesta verkar vara överdrifter och ett behov hos den övertaliga miljöbyråkratin att motivera sin existens; vissa forskare verkar också drivas av anslagshunger och larmar och står i dagarna i ända.

Nu vore det dags att bilda föreningen ÖlandsKossans Vänner - ÖKV.

FRA-hot

Riksdagen skall på tisdag i nästa vecka ta ställning till ett riktigt obehagligt förslag, det så kallade FRA-förslaget, som innebär att e-post, datorer, telefontrafik kan avlyssnas av Försvarets radioanstalt utan inskränkning. Enskilda tjänstemän skall där kunna avgöra vem och vad som skall granskas elektroniskt. Förre Säpo-chefen Anders Eriksson går så långt att han hävdar att förslaget strider mot vår grundlag.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.