Bedrägeri politik och dagens ros

Ledare • Publicerad 21 april 2010

Man ska inte stjäla en klubba från ett barn, ej heller kammen från en flintskallig. Det är lågt.

Ett nytt lågvattenmärke i bedrägeribranschen har precis uppdagats i den här tidningen. Så vårt tips till er när det ringer någon som ska ha betalt för att hjälpa dig att gå ur Svenska Kyrkan, lägg på luren. Vill du lämna kyrkan, kostar det inte en enda krona, det är bara att ringa pastorsexpeditionen och be dem skicka en utträdesblankett. Så kan du bli några tusenlappar rikare om året samt bli begravd utan präst och kors i närheten av ditt sista vilorum. Den siste bedragaren är inte född än. Just nu ringer den runt och försöker kränga ett utträde för hundratals kronor.

I dagens tidning får vi också lov att bjuda på en riktig solskenshistoria, nja nu blev väl deras vistelse inte så fylld av solsken här på Öland precis. Två kvinnor från Svedala utanför Malmö var på väg till Azorerna när det bekanta askmolnet satte stopp för flygningen. Men som de ö-älskare de bägge är valde de att åka bort i alla fall och valet föll givetvis på Öland. Dagens ros till de bägge och välkomna tillbaka.

Släpp in dem

Gymnasieskolorna i Kalmar vill inte släppa in politiska partier så här i en vårtermin som går mot sitt slut. Rätt eller fel, bra eller dåligt? Vid en första anblick verkar beslutet korkat. För det är klart att det är en perfekt möjlighet för eleverna att få fördjupa sina kunskaper i demokrati när de möter företrädare för politiska partier. Men nu verkar utestängningen ha kommit till av praktiska skäl. Med bara 30 hektiska dagar kvar med nationella prov, redovisningar och uppsamlingsprov går skolorna för högtryck, hinner man helt enkelt inte med att administrera möten med politiska partier. Politiken är däremot välkomna till skolan som ett led i en planerad undervisning.

Ordning och reda råder på skolorna och det är inte bara att dåna in med bokbord och paroller. Demokrati i all ära, men ska politiken få plats krävs både framförhållning och rätt timing.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.