unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Barnets bästa i fokus, numera också en lag

Att ha barnens bästa i åtanke är en självklarhet för de flesta. Numera är det också lagstadgat,
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

Riksdagen har röstat ja till att göra barnkonventionen till lag. Barnkonventionen som lag trädde i kraft 1 januari 2020. Barnkonventionen innehåller bland annat dessa fyra grundstenar:

• Alla barn har samma rättigheter och lika värde.

• Barnets bästa ska beaktas vid alla beslut som rör barn.

• Alla barn har rätt till liv och utveckling.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

• Alla barn har rätt att uttrycka sin mening och få den respekterad.

Men vad kommer det att innebära i praktiken?

FN-organet Unicef har listat bland annat dessa punkter:

• Barnkonventionens innehåll och syn på barn kommer tas på större allvar och få större genomslag i praktiken på såväl statlig som kommunal nivå.

• Det kommer ställas högre krav på kompetens hos våra beslutsfattare, myndigheter och domstolar om barns behov och rättigheter.

Det blir intressant att följa hur detta i praktiken kommer att fungera.

Hur blir det när en skola ska läggas ner? Kommer barnens vilja att behålla sin skola att att gå först? Eller är det för barnens bästa man placerar dem i en annan skola med fler kamrater och bättre undervisningsmöjligheter?

Hur blir det med telefonmaster som placera nära platser där barn vistas? Kommer de att kunna stoppas med hänvisning till barnens väl och ve? Eller är det för barnens bästa, med tanke på hur mycket tid som idag läggs i den digitala världen, som masten faktiskt måste få finnas?

Hur blir det med idrottsföreningar som inte låter alla barn spela lika mycket eller delta i tävlingar i samma omfattning som andra barn? Riksidrottsförbundet konstaterar att ”all idrott för barn ska utgå från barnkonventionen” och arbetar redan aktivt med frågan. Vad är bäst? Att alla får spela lika mycket? Eller att man får spela på sin nivå, efter sin förmåga?

Framöver lär vi få rättsfall för att få en tydligare bild av vad som verkligen ska gälla. Men i grunden är det väl ingen som kan ha något emot att barnens bästa ytterligare sätts i fokus.

Förhoppningsvis kommer beslutsfattarna i våra kommuner att få in i barnperspektivet i det dagliga arbetet, som en självklar och viktig del av hur kommunerna ska styras.

Läs mer

Sydöstra Öland håller öppet för besökare

Öland

Sydöstra Öland håller öppet för besökare

”Hos mig i Bläsinge kommer det vara öppen damm-trädgård, öppen ateljé med möbelkonst, ullhantverk och fårvallning”

Gamla möbler får nytt liv

Öland

Gamla möbler får nytt liv

”Jag letar efter unika saker som man kanske inte hittar överallt”

Som vanligt i Byxelkrok

Öland

Som vanligt i Byxelkrok

I Byxelkrok kör man på som vanligt den sista helgen i september, med marschaller, öppna bodar i hamnen och öppna butiker och restauranger.

Fåkens gäng i Växjö: Mikael Tornemo, Daniel Johansson, Tony Norlin, Filip Broman–Tornemo, Felix Karlsson, Linnea Elmberg, Alice Minnert och Emma Gränsmark.

Sport

Slog mästarklubben i premiären

”Var kaxiga. Det fick dem äta upp.”

Blåljus vill ha rödljus.

Öland

Här vill blåljus ha rödljus: ”Stora problem”

Brådskande utryckning - och risk för trafikstockning på Storgatan i Borgholm. En situation räddningstjänsten inte är nöjd med.

Åklagare Martin Svensson vid åklagarkammaren i Borås har bevis som binder två män till inbrotten i ICA-butikerna i Sandvik och Mörbylånga samt kassaskåpskuppen på Saxnäs camping.

Öland

Häktade för ICA-räden på Öland: ”Beslagtagit brottsverktyg”

Polisen är på väg att klara upp flera uppmärksammade