Avvecklingsproblem…

Ledare • Publicerad 6 mars 2013

Ölandsbladet har hela tiden förfäktat att det nu nedlagda gemensamma näringslivskontoret borde fått finnas kvar. Med en viss förvåning har vi dock kunnat konstatera att   såväl den norra som södra kommunledningen inte verkar ha haft några större ambitioner på att rädda det som för bara några år sedan ansågs vara en mycket bra idé – ett gemensamt  Ölands Näringslivskontor.

Låt vara att det inte blev så mycket bevänt med just det ”gemensamma” kontoret när ledande politiker i Borgholm, av några slags dunkla, lokalpatriotiska skäl, hela tiden gick på tvärs mot just ett kontor som gu’bevars riskerade att hamna på fel sida kommungränsen.

Nu sitter man där i spillrorna av vad som, så länge det varade, ändå verkar ha fungerat hyfsat väl. Och plötsligt kommer överraskande räkningar neddimpande som åtminstone beslutsfattarna i den norra ö-kommunen inte verkar ha räknat med. Att lägga ner en verksamhet är inte gratis. I just det här fallet kan man räkna med avvecklingskostnader på uppemot tre miljoner.

Till detta kommer så problemen med turistverksamheten. Meningarna om hur mycket krut en kommun ska lägga på turistverksamhet kan möjligen gå isär. De allra flesta torde dock vara överens om att åtminstone en viss basal turistinformation i kommunal regi är nödvändig.

Nu står turistsäsongen för dörren och då visar det sig, vilket Ölandsbladet varnade för drygt ett halvår sedan (för uppenbarligen döva öron…), att risken är att just turistberoende Borgholm kan stå utan någon som helst turistinformation.

Ölandsbladet kan idag rapportera om att tre tjänster inom kommunalförbundets turistverksamhet kommer att sitta vid Träffpunkten i Färjestaden. I Borgholm kommer det inte att finnas en enda person på den kommunala lönelistan som jobbar med turism – även om nu kommunalrådet Lennartsson (C) försäkrar att ”det kommer att rulla på som vanligt”.

Det kommer det inte att göra.

Överhuvud taget verkar turerna kring allt vad öländskt, kommunalt turistengagemang vara synnerligen vacklande. Det finns en liten skärv sparad för innevarande år för just trustverksamhet. Det vill säga de tre tjänsterna i Färjestaden som ska verka i något slags limbo utan någon samordnare.

För 2014 finns inga som helst beslut fattade och ändå talas det vitt och brett om marknadsföring av Öland, strategier, varumärkesbyggande med mera, med mera.

Vi förväntar oss att man tar itu med de här frågorna vid kommande kommunalförbunds möte. I åratal har vi hört att just turism ska lyfta Öland till oanade höjder. Men den högsta punkten befinner sig fortfarande bara 58 meter över havet (Rösslösa) – som den alltid gjort…

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.