Augusti har potential

Ledare • Publicerad 19 augusti 2013

Andra helgen i augusti och fullt av folk på Öland.

Tacka Ironman och HD-träff för det.

Ölandsbladet har länge propagerat för en förlängning av säsongen. Det är bra för oss och bra för företagen.

Och i slutänden är det kanske heller inte så dumt för privatpersonerna på ön?

Det var nästan så att man fick nypa sig i armen i lördags. Över södra Öland gick folket man ur huse för att följa Ironman. En publikfest utan dess like.

Någon drog paralleller till Ölandsrundans glansdagar upphöjt i kubik.

Det är bara att säga tack och bock till Kalmar som ju egentligen dragit det stora lasset för att dra igång tävlingen i vår region. Samtidigt hade aldrig Kalmars Ironman blivit den succén om inte tävlingsledningen dragit banan över Öland.

Ölandsbron och södra Ölands natur är det som många triathleter har med sig på näthinnan när de åker hem från tävlingen.

Till nästa år talas det om att förlägga hela cykelmomentet på Öland, vilket borde innebära att fler öländska byar kommer att få se idrottsutövarna att svischa förbi.

En stilla vädjan till ölänningarna är då att ge fan i att jävlas!

För det är ju märkligt att personer som vanligtvis aldrig är ute på vägarna, nödvändigtvis ska ge sig ut mitt bland alla cyklister under Ironman – trots avstängningar och förmaningar. Lite sådär bara för att visa att man inte låter sig hunsas.

Den som inte tänker längre än dit näsan räcker, ser kanske inte fördelarna med evenemang som Ironman eller HD-träffen.

En sådan person ser inte hur hotell, vandrarhem och campingplatser fylls av besökare. Det är också då mycket begärt att se hur folk strömmar till våra öländska butiker.

Detta innebär inkomster till ön.

Evenemangsturism lockar hela familjer. Vi ser det också i samband med andra större arrangemang som Ölands Djurpark Cup och Victoriadagen.

En sådan besökare gör i genomsnitt av med 800 kronor per dag. Det är inte fy skam för kommuner som Borgholm och Mörbylånga.

Ölands Skördefest är flaggskeppet som håller Öland vaket ända fram i oktober, men Öland behöver också andra evenemang som håller ön flytande.

Nästa år blir det Kungsrally 16 augusti och det var faktiskt Kungen själv som sa det; ”perfekt sätt att förlänga säsongen”.

För den nye öländske turistsamordnaren Håkan Waxegård känns det som en lämplig fösta uppgift att försöka förlänga den öländska säsongen över hela solsäkra augusti. Helgens arrangemang visar att det finns stor potential i den månaden!

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.