Annons

Att veta vart skatten tar vägen

Ledare • Publicerad 11 oktober 2007

I somras sändes ett minnesprogram med Ingmar Bergman; vår store regissör talade fritt från sin bostad på Fårö, 600 invånare. Det var ett fascinerande program om hur Ingmar Bergman regisserat sina geniala filmer, men han berättade också om sitt älskade lilla Fårö där han, då Fårö var egen kommun, var den störste skattebetalaren.

En dag såg Ingmar Bergman hur ålderdomshemmet på Fårö byggdes om, nya vatten- och avloppsrör drogs in och byggnaden snyggades till så att de äldre nu fick det lite bättre. Kostnaden för att bygga om ålderdomshemmet motsvarade exakt den summa som Ingmar det året hade lagt i kommunalskatt och han kände sig nu väldigt nöjd med att hans skattepengar kommit till så god nytta för Fårös äldre; varje dag promenerade han förbi ålderdomshemmet och betraktade hur arbetet fortskred. Men så blev Gotland en kommun och nu kunde inte Ingmar Bergman längre följa sina skattepengar och hur de användes – det gillade han inte. Då var det bättre när Fårö var en kommun.

Annons

Det är ju väldigt lätt att känna sympati för den bergmanska tanken att var och en skall kunna se vartill skattepengarna används, och man önskar väl en sådan idyll för oss alla, men, tyvärr, det tillhör drömmarnas värld. På Ölandsbladets debattsidaluftas nu nästan dagligen, bryts argumenten om Öland som en kommun, för och emot. Det är så det skall vara, alla är välkomna med inlägg. Det har talats om en folkomröstning i samband med EU-valet 2009, men det är ingen bra idé. Det är då bättre att vänta till det ordinarie kommunalvalet året därpå då frågan kan göras till en tydlig valfråga där de olika politiska partierna tar ställning.

Ibland i debatten beskrivs de som säger ja till Öland en kommun nästan som anhängare av diktatur, som om en Ölandskommun vore liktydigt med ett olidligt förtryck antingen i södra änden eller i den norra, kanske i båda - koncentrationen av människor till Färjestaden utmålas som något fasansfullt och var skall kommunhuset ligga? Genom att ideligen kasta in den frågan upphör all vettig diskussion. Ett sammanslaget Öland får ca 25 000 invånare, som Vimmerby ungefär, och där är såvitt bekant inte särskilt diktatoriskt.

CITAT:

”Om klimatforskarna har rätt i sina prognoser, är det omöjligt att tänka sig en rimlig lösning utan kärnkraft. Om inte denna insikt präglar socialdemokratins hållning i frågan kommer framtiden att erbjuda många, stora och negativa överraskningar, politiska, ekologiska och etiska.”

Sören Wibe på DN Debatt

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons