Att vara hemmablind

Ledare • Publicerad 11 september 2009

Tranorna ljuder med sina gälla tjut som en påminnelse om vilken tid som komma skall. De har landat på en ängsmark

längs med östra sidan och sakta men säkert lyfter de i flock. Ett hundratal lyfter och efter kommer de i klungor, sakta tidsförskjutna, på väg söder över. Mot Ottenby skriker de, kan man lockas att tro. Åker norröver till en sandstrand, i höjd med Sandby skjutfält, någon stans i närheten på världens vackraste plats.

Dimman rullar in. Hav går i hop med himmel som nyvispad grädde vilken någon hällt i blåbär i. Grått, blått och vitt. Vilken dimma när kyla möter värme.

Oktober är i antågande, kommer någon gång strax efter löningen den 25:e. Vi längtar.

Efter stearinljus, efter en braskamin, att äntligen få bära in den ved vi samlat. Efter mörker som bärs upp av värmen i våra stugor med vänner över en god köttgryta.

RESMO MOT BRUNNEBY

Brukar åka tvärsöver ön vid Resmo mot Stora Brunneby. Älskar den platsen mitt på Alvaret.

Med sina kalkstenhällar att vila på en varm vårdag, ligga i lä efter en stenmur, solen som nyss värmt upp stenplattorna. Kombinerat med ett underlag som skyddar mot väta är det det bästa sättet att möta solljuset som är i antågande.

Fortsätter istället söderöver och tar tvärsvägen vid Bårby, kan inte minnas när platsen sågs sist.

Vilken vy, vilken väg, rak som en autostrada i Tyskland.

Någonstans på mitten av den en mil långa sträckan står en förtjusande skylt i brunt och med en tillhörande vit krumelur: ”Alvar”. Blir lite full i skratt över tingens verklighet. Precis som det skyltas ”radby”. Detta är ett arv att värna skriker skylten. Rör inte! Vårt hemma, andras världsarv.

INGENTING HAR HÄNT

På väg mot Alby där just ingenting händer idag heller förutom att en riksdagsman har anropat att han kommer på besök för att möta den verklighet som han själv också lever i fastän på andra sidan sundet, inflyttad norrlänning en outsider som den

högermänniska han var där han växte upp i ett socialdemokratiskt fäste. Också ett sätt att visa sin opposition mot rådande samhälle. Så flyttade han ner till Kalmar, Jan R Anderssson, moderat riksdagspolitiker blev han på kuppen. Han var på östra Öland idag. Han också.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.