Att inte lyssna i Kalmar

Ledare • Publicerad 2 november 2006

I Kalmar lyssnar miljö- och samhällsbyggnadsnämnden inte på vad företagen i staden och Kalmarborna har att säga; på denna nämnd vet man bäst i alla frågor, det är en besserwisser- arrogans, som också tar sig uttryck i att en av de ledande tjänstemännen i nämnden efter alla bakslag säger ”att han nu skall snäva in vem som är sakägare och får överklaga ett kommunalt ärende”.

Men dessbättre är det inte ett avgörande som ligger i denne mans händer : vem som är sakägare, vem som har rätt att överklaga avgörs i en lag kallad Kommunallagen, och som rekommenderas till obligatorisk högläsning i nämnden.

Nämndens arrogans, besvärstider finns inte ens i sinnevärlden, har nu lett till två skandaler/byggstopp - byggen för sammanlagt 200 miljoner kr har gått i stå.

1. Byggandet av nya polishuset har fått ställas in eftersom Arlas invändningar inte ens beaktades eller besvarades; nämnden lyssnade inte.

2. Nya konstmuseet i Stadsparken måste stoppas eftersom nämnden inte lyssnat till invånarna; nu kommer bakläxa från regeringen.

Vad nya polishuset beträffar kan Ölandsbladet här avslöja att det byggs med ett platt tak precis som det gamla, som måste överges just för den sakens skull eftersom allt regnvatten inte rann av byggnaden utan ner i den, vilket orsakade fukt och mögel varvid polismännen insjuknade i allergier i stora skaror, en del till och med riktigt svårt och långvarigt sjuka.

Men strunt i det, vi försöker med platt tak en gång till. Det är väl inget att lyssna till vad polismännen säger...

En glasspå spåret

Ett par minusgrader, tio sekundmeter vind och lite snö: Sverige stannar, norra Öland mörkläggs, elledningar faller ner, tågen går inte, telefonerna upphör att fungera, trafiken bryter samman, bussarna kanar i diket, tiotusentals sitter isolerade i sina mörka hus.

Den legendariske journalisten Torsten Ehrenmark skrev i en av sina kåseriböcker att i Sverige, detta vintriga land, stannar hela nationen och alla järnvägsförbindelser upphör om man så bara lägger en glass i en tågväxel på Alvesta rangerbangård.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.