Annons

Årets julklapp väcker många frågor

Årets julklapp är en mobillåda. Det var ett val som väckte känslor.
Publicerad 23 november 2019
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

Motiveringen från Handelns Utredningsinstitut lyder som följer:

”2019 var året då allt fler svenskar började ifrågasätta hur och hur mycket vi använder mobiltelefonen i vår vardag. Årets julklapp – mobillådan – är en låda där telefonen kan läggas undan för att vi lättare ska kunna hitta balansen mellan uppkoppling och skärmfrihet”.

Annons

Det fick många att reagera. I Göteborgs-Posten skrev krönikören Ina Lundström:

”Självklart kommer det säljas mobillådor i jul. Produkten utlovar ju en lösning på ett för oss verkligt problem: Vi är slavar under saker vi köpt. Men aldrig tidigare har det blivit tydligare att konsumtion inte är lösningen här. Du kommer inte sluta titta på din mobil för att du köper en låda till den. För visst har du redan en tom låda hemma du skulle kunna testa med i så fall?”.

Samhället blir allt mer delat vad gäller konsumtion. Är det inte Black Friday för att locka oss att handla så är det White Monday som istället förordar hållbar konsumtion och delningsekonomi.

Årets julklapp blir väl därför också den vattendelare som får oss att tänka till en extra gång.

I fjol var det återvunna plagget årets julklapp, i år alltså mobillådan. Man kan väl lugnt säga att de står för helt olika sätt att tänka. Att använda på nytt eller köpa en pryl till en pryl.

Mitt i allt detta står den lokala handeln. ”Tänk globalt – handa lokalt” är ett slagord som ofta tas fram för att främja handeln på nära håll.

Häromveckan var det ett seminarium i Borgholm om framtiden för handeln och det var inte bara dystra miner. Att alla hjälps åt och samverkar sågs som ett sätt att möta framtiden. Att Borgholm är en stad som lockar många turister räknas också på pluskontot.

I övrigt gäller väl samma kriterier som det alltid gör för den lokala handeln: en god personlig service och bra produkter är väl de viktigaste. Om bara de kriterierna uppfylls är en grogrund lagd för en framgångsrik handel lokalt även i framtiden.

Framtiden tillhör också mobiltelefonen. Det märker vi inte minst på Ölandsbladet när vi ser på statistiken över de som hänger med i nyhetsflödet på www,olandsbladet.se. Sex av tio använder sin mobil.

Huruvida mobillådan tillhör framtiden är väl mer osäkert. Att det kan vara en god gärning att begränsa mobilutnyttjandet är en sak, men behövs det verkligen en låda för att uppnå det?

Kenth JönssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons