Annons

Är du redo för krisen – eller rentav kriget?

Det är sommarvarmt ute – men på något sätt breder ändå kylan ut sig...
Publicerad 2 juni 2018
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

Under några dagar har vi på Öland hört hur flygvapnet övat.

Flygvapenövning 2018 (FVÖ 18) med deltagande förband från hela flygvapnet och luftvärnet som tillsammans utgör Sveriges luftförsvar har övat under en vecka.

Annons

Om inte annat har övningen märkts genom buller från ovan.

Under övningen Aurora skyddades Öland av amerikanska förband.

Det är nya tider - eller kanske man kan säga att det är som förr.

Det kalla kriget gör sig påmint än en gång.

I veckan kom broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Det är också en påminnelse om något som man trodde var en rest av en mörkare tid.

Men hoten finns. Än är det Putins Ryssland, än är det terrorister, än är det hackare i cyberrymden.

I broschyren får vi bland annat lära oss vara källkritiska, hur vi ska agera vid terrorattentat och vilka matvaror vi ska ha hemma för att klara oss vid en krissituation.

Vi moderna människor är bortskämda med att allt fungerar. Rent vatten kommer ur kranen, det finns el att ladda mobilen med och spisen fungerar när vi ska steka vår falukorv.

Att läsa ”Om krisen eller kriget kommer” är en påminnelse om att vara lite mer beredda. Att ha mat hemma som man kan äta utan tillagning, att ha rent dricksvatten sparat, att ha en fungerande ficklampa redo, att ha bilen tankad och att ha kontanter i mindre valörer.

Annons

I broschyren kan man också läsa om hur varningar skickas ut till allmänheten, bland annat via Sveriges Radio och Sveriges Television.

Att använda sms provades i samband med att en restaurang i Borgholm brann förra sommaren. Meningen med varningen var att folk skulle hålla sig hemma. Effekten blev att det väl aldrig varit så mycket folk i Societetsparken som ville se branden med egna ögon...

Man ska inte överdriva riskerna. Men man ska vara medveten om dem. ”Om krisen eller kriget kommer” ärt en nyttig påminnelse om att höja säkerhetsmedvetandet ett snäpp eller två.

En del har klagat på flygbullret den senaste veckan. Men försvaret måste ju få öva, vad skulle vi annars med ett försvar till?

Vi ska vara glada att det bara handlar om övningar och inte verklighet. Alltför många i världen tvingas räkna med att flygbuller följs av bombkrevader.

Kenth JönssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons