Ledare: ”Äntligen blev torsdagen också en bra dag”

Ledare Artikeln publicerades

Trägen vinner. Man ska aldrig ge upp.

Veckan efter Ölands Skördefest kan det vara läge att summera lite tankar kring den fest som verkligen ser till att Öland lever upp.

Att skördefesten i sig kunnat finnas kvar och utvecklas i mer än 20 år är bra bara det.

Ännu bättre är att det faktiskt verkar som om torsdagen utvecklats till en bra dag för skördefesten.

När invigningen flyttades till onsdagskvällen var en tanke att festen skulle kunna utökas till att vara mer än ”bara” fredag och lördag.

De första åren gick det sådär. De besökande som kom på torsdagen kände att festen inte riktigt kommit igång.

Men i år vände det. Från allahanda håll rapporteras det om att torsdagen i skördefestveckan blev mycket lyckad. ”Det känns som en extra dag” jublas det i Borgholm.

Det är ett bevis på att trägen vinner och att man aldrig ska ge upp en god idé.

Man kan såklart drömma om en hel skördefestvecka, men det vore väl fantastiskt med invigning onsdag, folkfest torsdag till lördag och med söndagen som en dag med något färre folk i rörelse men ändock med möjligheter att skördefesta för den som vill.

Själv var jag på södra Öland i söndags och faktum är att det var mycket folk på de olika aktiviteterna. Majslabyrinten i Ventlinge var välbesökt även under söndagseftermiddagen och i Kamerala Villan var det trängsel en halvtimme innan stängningsdags för att beskåda Per Ekström-utställningen.

Om det nu ”släppt” och torsdagen kan utvecklas till en bra dag i skördefesten så gäller det att kreativiteten frodas bland arrangörerna. Det gäller att det finns saker att göra, platser att besöka och goda möjligheter att fika och äta.

Just kreativitet finns det ingen brist på runt om på ön, så det löser sig nog.

Nu kan vi lägga årets skördefest till handlingarna och konstatera att det blev en riktig folkfest. Kreativa Källa såg till att invigningen blev något alldeles extra och de förvaltade utnämningen som ”Årets Ölandsby” med den äran med många aktiviteter också under dagarna som följde. Nu är det dags för Mörbylånga att föra den stolta traditionen vidare och visa att köpingen kan.