Annonser, val, vaccin och ankor

Ledare • Publicerad 18 september 2009

Aftonbladet nekar Sverigedemokraterna att annonsera i tidningen. Så gör inte Expressen, Svenska Dagbladet eller Dagens Nyheter. Är det rätt att bojkotta Sverigedemokraterna som Aftonbladet gör? Fundera en stund på det. Liksom åsikterna går isär bland publicister så går åsikterna isär hos gemene man. Och det är väl just det som är mångfald. Lika rätt som en Sverigedemokrat har till sin åsikt lika rätt har Aftonbladets ansvarige utgivare, Jan Helin, rätt till sin. Han anser att valpropaganda i form av annonser inte för den politiska diskussionen framåt och inte stimulerar tanken överhuvud taget. Valannonser är därmed en hanterbar förlust av det fria ordet. Och tänker man efter ett varv till så borde det väl gälla alla politiska partier med sina flashiga affischer och annonser fyllda av vackra slagord.

VAL

Sedan alliansen tog över regeringsmakten har inkomstskatterna sjunkit med 65 miljarder. Det blir i grova drag 20 000 kronor mer i plånboken för dem som arbetar. Aktuella förslag från socialdemokratiskt håll är att skapa en ny fastighetsskatt, vilken inte lär bli lägre, höja inkomstskatten, införa en ny förmögenhetsskatt, vilken inte heller lär bli lägre samtidigt som a-kassan höjs liksom barnbidragen och studiemedlen. Det är ett gammalt socialdemokratiskt recept. Bidragen ökar i takt med skatten.

VACCIN

Fel förpackning försenade influensavaccinet med en hel vecka. Så skrev varenda tidning och Tidningarnas Telegrambyrå kablade ut beskedet över hela landet under gårdagen.

Fantasin sätter fart. Fel på förpackningen? Var den trekantig istället för fyrkantig, för tunn, för tjock, för lång. Vad var det för fel på förpackningen? Läkemedelsföretaget har svaret: Det var inget fel på förpackningen!

Hur många har ringt från media för att kolla grejen?

– Ingen, svarar Johan Thore, affärsutvecklingsdirektör på Glaxo Smith Kline. Jo, det är ju ni från Öland förstås som ringer nu.

Så skapas en tidningsanka, alla rusar åt samma håll, skriver av TT, men ingen ringer och kolla grejen.

¨Så här var det: En europeisk läkemedelsmyndighet kräver att det finns 500 klisterlappar om vaccinet i varje förpackning. Det gör inte det svenska läkemedelsverket. Men eftersom Glaxo Smith Kline ska leverera inte bara till Sverige utan också till andra länder bör det av produktionstekniska skäl vara likadant för alla länder. Klisterlapparna är till läkaren eller sjuksköterska som har att klistra in den i patientens journal, så blir vaccinanvändningen lättare att följa.

Sant var i alla fall att vaccinet av det skälet försenats en vecka.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.