Annons

Ångest i Mörbylånga – del II

Ledare • Publicerad 3 september 2012

Vi noterade nyligen den vånda och ångest som valda delar av de folkvalda i Mörbylånga visade inför nödvändiga investeringar vad gäller skollokaler.

Senast gällde det, i sammanhanget futtiga 25 miljoner kronor, för om och utbyggnad av de båda skolorna i Glömminge och Gårdby.

Annons

Fullmäktige sa ja, vilket var nödtvunget, men många ledamöter luftade sin oro över dålig politisk styrning.

En fullmäktigeledamot, Nina Åkesson Nylander (KD), vågade inte ens rösta i ärendet eftersom hon kände sig ”obekväm”.

Ett sådant förhållningssätt kan omöjligen accepteras. Har man bett om folkets förtroende – och fått det, kan man inte plötsligt med hänvisning till besvärliga ställningstaganden, vägra att rösta. Känner man sig så till den milda grad besvärad av sin politiska roll är det dags att ställa sin plats till förfogande.

Men för att återgå tillproblemet i sig – skollokaler.

Vi har redan noterat att Färjestadens renoverade  ombyggda låg- och mellanstadieskola redan sprängt sina gränser. Inflyttning, och glädjande nog, även barnafödande har medfört att alla tidigare prognoser måste revideras. Något som bland mycket annat kommer att medföra helt resonliga krav på ytterligare en låg- och mellanstadieskola i Färjestaden.

Till detta kommer så den redan beslutade högstadieskolan som ska stå färdig 2015.

Vi talar om tunga investeringar på ett tresiffrigt antal miljoner kronor.

Hur ska kommunens beslutsfattare komma till rätta med detta utan att hamna i ett katatonisk ångestpanik?

Det gäller nog bara att gilla läget – och att prioritera.

Ta tjuren vid hornen och inse att en expansiv kommun kräver ett, som det numera heter, proaktivt handlingssätt. Utbyggnad och nybyggnad av kommunens skolor måste läggas överst i prio-högen. Det går helt enkelt inte att, som vissa politiker plägar göra, lova runt lite varstans i kommunen.

Man måste våga vara obekväm och påpeka för alla som kommer med mer eller mindre berättigade krav: ”Nej, det går inte nu. Först måste vi klara av att tillgodose våra barn och ungdomars behov av skollokaler.”

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons