unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Öland
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Allt ljus på kulturen under en vecka

När höstmörkret sänker sig kan vi behöva ljusglimtar. Denna vecka står kulturen för många sådana.
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

Natten mellan lördag och söndag är det dags att vrida tillbaka klockan: sommartiden upphör.

Kvällarna blir mörkare och många upplever den närmaste tiden som tämligen dyster. Men botemedel finns. Inte minst genom arrangemanget ”Ljus på kultur”, som ser till att kulturen står i centrum på Öland och i Kalmar under de närmaste dagarna.

Det började redan igår fredag, men idag lördag är det dags för stor invigning i Sockerladan i Mörbylånga hamn. Temat för invigningen är förändring och kanske kan det vara en väckarklocka. Man talar ofta om förändring i livet: man ska träna mer och man ska äta bättre. Men det finns andra sorters förändringar också.

”Ljus på kultur” kan kanske leda till att man faktiskt förändrar sitt kulturella beteende. Kanske kan man, eftersom höstlovet numera också kallas läslovet, faktiskt ta sig tiden att sätta sig ner och läsa en bok. Som förälder kan du kanske läsa högt för dina barn. Eller så läser du bara för ditt eget höga nöje, uppkrupen i favoritsoffan. Under ”Ljus på kultur” finns flera tillfällen att lyssna på författarna bakom verken också, med biblioteksträffar runt om på ön och författarafton i Borgholm.

Man kanske gör slag i saken och går på bio, trots att det kanske gått en del år sedan sist. I Mörbylånga kan man till exempel se fyra filmer på raken i afton lördag – ett maraton för cineaster.

Under ”Ljus på kultur” finns det rika möjligheter att vidga sina vyer, få nya intryck och upplevelser för stunden – eller kanske rentav livet.

Det kan kanske bli en god vana. Kanske kan man berika sig liv med kultur så att det blir ett självklart basbehov, lika naturligt som att gå på gym eller äta en nyttig lunch.

Kultur behöver inte vara något exklusivt och heller inget som måste kosta skjortan: de flesta arrangemang under ”Ljus på kultur” är kostnadsfria. Att gå på konstgalleri kostar inget. Att låna böcker på bibliotek, denna kulturens bastion, är gratis. Att låta kulturen bli en del av ens dagliga liv behöver inte kosta något – men det kan göra dig till en rikare person. Rik på upplevelser och intryck.