1. Avdelningararrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Allt jämnar ut sig - med färre poliser får vi fler tjuvar!

Polischefer vill inte tala om ”numerärer”. Blir lätt så när man inte har några ”numerärer” att tala om.

Sommaren har rent ut sagt varit ett jävla pusslande för underbefäl att få ihop något som ens liknar godkänd polisbevakning på Öland.

Det brukar vara jäkligt, men i år har det varit värre än någonsin. Det heter att förstärkningar är på väg in. Lapp och laga säger jag.

Vi har sommartid alltså en befolkning i Göteborgs storleksordning, men vissa tider på dygnet inte en enda patrull på hela Öland!

Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

Det är klart att det finns en anledning till att tjuvarna ser norra Öland som en guldgruva. Risken att åka fast är ju monumentalt liten.

Ja, nu är det inte bara inbrotten som ökar. Gläntar vi på locket så hittar vi en hel del vardagsbrottslighet som stuckit iväg. Det finns förstås ingen statistik på det, mer något som hörs på bygden - vi talar om illegal arbetskraft, mat/dryck som smugglats in, svarta pengar, rattfyllor.

Kontrollen är inte minimal, den är noll.

I höst kommer poliser från Kalmardistriktet återigen att sättas in i Malmö. Det där att det skulle bli tvärt om, att storstadspoliser skulle täcka upp på Öland sommartid blev det inte mycket av. Var ju semestertider.

Tänkte inte på det...

Tidningen Östran gjorde genom sin reporter Ulf Carlsson i veckan en alldeles utmärkt sammanställning av polisläget i region syd just nu, när det talas om att förstärka polisen.

Verkligheten är den att antalet poliser i region syd minskat med fem procent de senaste två åren. Största tappet av poliser sker i vårt område, sydöstra Götaland.

Den nya polisorganisationen blev ett superfiasko, särskilt för oss på Öland. Men vi är inte ensamma om att vara missnöjda. Polisförbundet har ställt frågan till kommunal- och oppositionsråd i region syd om polissituationen. 95 procent behöver fler poliser i egna kommunen!

De politiska partierna tävlar nu inför valet om att anställa fler inom polisen och att öppna fler polisskolor. Detta trots att nuvarande skolorna gapar tomma.

Givetvis måste polislönerna upp. Det kan inte vara rimligt att en utredande polis med tre års högskola tjänar 25 000 kronor.

Fullständigt orimligt blir det när polisorganisationen anställer civila utredare som tjänar ett par tusen kronor extra för att göra samma jobb. Du vinner alltså på att säga upp dig som polis, för att ta anställning och göra samma jobb som civil utredare, fast med sämre befogenheter.

Det borde fasiken vara brottsligt att driva en verksamhet så i botten som hänt med vår polis. Men ingen lär väl åka dit, för det heller...

Läs mer

Öland

App: Mörbylånga mäter badtemperaturen på östra sidan

Nu utökas servicen avseende badtemperaturer i Mörbylånga kommuns mobilapplikation.

Öland

Orosanmälan avslöjade narkotikabrott

Polisen avslöjade på söndagskvällen ett narkotikabrott i Färjestaden.

Öland

Bråkigt på campingar: Polisen ingrep

Hot och misshandel, polisen fick ingripa efter bråk på två campingar på norra Öland.

Coronavirus

Så ska smittan stoppas: ”Full bemanning”

Följ smittskyddsreglerna – om inte kan kommunen stänga serveringsstället. ”Det är ett påtryckningsmedel vi har”, säger Joel Schäfer, ordförande för miljö- och byggnadsnämnden i Borgholm.

Sport

Ketchupeffekt för padel på södra Öland

”Vi kan inte bara ligga efter hela tiden”

Öland

Öland: Larm om trängsel

Länsstyrelsen i Kalmar har larmat om trängsel på Öland.