Allt hos gamla Ötab offentligt
De anställdas reseräkningar inom Ölands Skördefest har stått i fokus den senaste tiden. För att åstadkomma journalistisk balans i ämnet anhöll Ölandsbladet hos ÖTAB:s VD Gustaf Öholm att också få ta del av de reseräkningar som rör arbetsgivarsidan, främst räkningarna från honom själv samt från ÖTAB:s tidigare ordförande Rolf Edmark.
På Ölandsbladets begäran svarade Öholm att handlingarna nu var sekretessbelagda eftersom ÖTAB privatiserats; han hade efterhört med jurister och de skulle ha rekommenderat att ej lämna ut de begärda handlingarna till Ölandsbladet. Sekretessen innefattade efter privatiseringen även alla de år som ÖTAB var kommunägt, fram till 1 juli i år. Men Öholms jurister förefaller inte ha den rätta kompetensen att bedöma denna sak. Ölandsbladet har vänt sig till den juridiska enheten hos Sveriges kommuner och landsting, SKL och därifrån erhållit ett officiellt svar. Inte nog med att handlingarna är offentliga, efter privatiseringen av ÖTAB skall alla handlingar dessutom omedelbart överlämnas till Ölandskommunernas arkiv:
Från: Reuterfors-Mattsson Irene
Ämne: Offentlighetsprincipen i bolag
I detta fall är det fråga om ett kommunalt bolag som enligt 1 kap. 9 § sekretesslagen omfattades av offentlighetsprincipen mensom nu har privatiserats.
I 1 kap. 9 § tredje stycket sekretesslagen regleras kommunernas möjlighet att för viss tid besluta att allmänna handlingar hos ett företag som tidigare omfattades av 1 kap. 9 § får vara kvar hos företaget även om kommunens rättsligt bestämmande inflytande har upphört. Kommunfullmäktige kan alltså i samband med försäljningen av bolaget ha lämnat ett medgivande till att handlingar hos bolaget som varit att anse som allmänna fortsättningsvis ska förvaras där under en övergångsperiod.Vid förändringar av ägarstrukturen kan det alltså vara möjligt för företaget att under myndighetsansvar, efter medgivande av kommunen, för viss bestämd tid behålla vården av de handlingar som skall anses som allmänna men som övergångsvis behövs i verksamheten.
Om kommunfullmäktige inte har lämnat något sådant medgivande ska handlingarna enligt arkivlagen överlämnas till kommunens arkivmyndighet.Kommunen får därmed anses åtminstone i formell mening förvara handlingarna (alltså allmänna handlingar som avser tiden innan privatiseringen). En begäran om att med stöd av offentlighetsprincipen få ut en sådan handling bör därför göras hos kommunen. Hos det privata företaget finns ingen offentlighet.
Sammanfattningsvis så gäller alltså att vid utförsäljning av kommunala bolag så gäller offentlighetsprincipen fortfarande beträffande de handlingar som uppstått under den tid företaget var kommunägt. Handlingarna kan förvaras antingen hos bolaget eller hos kommunen.
Det bästa är alltså i ditt fall att du vänder dig till kommunen. Se JO beslut dnr 3266-1997, SOU 2004:75 s. 127 och 138-139, arkivlagen (1990:782), sekretesslagensamt lagen ( 1994:1383) om överlämnande av allmänna handlingar till andra organ än myndigheter för förvaring.
Irene Reuterfors-Mattsson
Avdelningen för Juridik
Klarare och enklare kan det ju inte uttryckas. Ölandsbladet förväntar sig nu att Gustaf Öholm utan dröjsmål utlämnar de begärda handlingarna, det handlar om reseräkningar från de senaste två åren för honom själv och Rolf Edmark. Gustaf Öholm, som nu förvaltar handlingarna, är under myndighetsansvar; att vägra utlämna offentliga handlingar är lagstridigt och därmed en straffbar handling. Enligt lagtexten skall handlingarna utlämnas genast till den medborgare som så begär.
Ytterligare en anhållan kommer att inlämnas i ett senare skede och den avser attesterade räkningar för samtliga i gamla ÖTAB verksamma konsulter. Ölandsbladet kräver också att ÖTAB:s handlingar omgående överlämnas till kommunal arkivmyndighet och att de förvaras i det välordnade kommunarkivet i Mörbylånga. Detta är ingen privat liten lekstuga, en tummeplats för vendettor och personliga uppgörelser, som allvarligt skadar och underminerar en stor öländsk tillgång – Ölands Skördefest.