Annons

Alla sjuka har blivit Alla friska

Ledare • Publicerad 16 oktober 2007

Ett av de mest besynnerliga förvandlingsnummer som någon samhällsföreteelse i detta land någonsin genomgått uppvisas av begreppet ”sjukdom” – bara för några år sedan berättigade minsta lilla krämpa, nageltrång, nedstämdhet och skurknän till årslånga sjukskrivningar och förtidspension – år 2004 befann sig tio procent av befolkningen i sjukskrivning.

När KD-ledaren Alf Svensson då tillät sig att lite försiktigt ifrågasätta denna pandemi av sjukskrivningar hudflängdes han av socialdemokraterna och den hjärtegode Alf var det närmaste man kunde komma en fascist. Då var alla sjuka. Nu är alla friska. Är inte detta ett mirakel som inträffat i vårt land, som om det livgivande vattnet i den heliga källan i Lourdes hällts över hela vårt avlånga land.

Annons

Det är dessutom så tryggt att vi har en sjukförsäkringsminister, Christina Husmark Pehrsson (m), som av egen erfarenhet vet att utbrändhet inte finns. Var hon inte själv utbränd några dagar, höll ut och blev frisk? Jovisst var det så, därför finns inte längre utbrändhet. Det har hon bestämt. Skicka därför alla läkarintyg till Husmark för granskning. Men det är ännu värre. Läs detta: ”Bara inom mitt område uppgår summan (som felaktigt betalas ut) till tiotals miljarder”, sade Christina Husmark Pehrsson vid en träff med riksdagsjournalister.

Den misstänksamhet mot sjukskrivningar, som alla politiker från vänster till höger på det senaste året hetsat fram, har nu lett exempelvis till detta: En ung kvinna, gravid i femte månaden som jobbar som expedit, svimmar på jobbet, hon orkar inte sitta länge vid kassan och klarar inte de tunga lyften; hon mår illa. Läkaren sjukskriver henne, men en beskäftig  tjänsteman på försäkringskassan, som aldrig mött den gravida kvinnan, förklarar att hon inte är sjuk, tillbaka till jobbet med dig, din simulant.

I alla tider, till och med när vi var som fattigast, har samhället haft respekt för och visat stor omsorg om en kvinna som är med barn, men inte nu. Du kvinna, gå i barnastrejk.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons