Annons

Ölänningarna – i grunden annorlunda?

Ledare • Publicerad 25 mars 2013

En kvarts miljon kronor (250 000) kostade det att ta fram en turiststrategi samt att prångla ut den häpnadsväckande, fåniga logotypen: Öland – i grunden annorlunda.

Likt Luthers katekes, frågar vi: vad är det?

Annons

Betyder det att vi ölänningar är lite, hur ska vi uttrycka det, eljest? Är det ett återbruk av det gamla talesättet som Kalmarborna brukade dra till med på skolgårdarna i forntiden: är du dum eller ölänning?

Vi som högljutt klagade över Ötab:s tramsiga guldkant är mållösa – eller så är vi bara korkade som inte förstår det fina i kråksången. Och vi frågar oss fortfarande: vad är det, i grunden, för fel med den gamla hedervärda, för alla begripliga devisen: Öland – solens och vindarnas ö? Visst, kan man spetsa det hela med lite Bernadotter, flärd och öländsk spis. Men i grunden, visst är väl sol och vind något som alla begriper och som just är Öland.

Nej, guldkusten blev till sand.

För övrigt påminner själva loggan om något som mulleskolan totat ihop. Kollikock på er alla i reklambranschen.

Noterade vi, jo det gjorde vi visst i inledningen, att turiststrategin kostade 250 000 kronor. Var det kalkat eller lysande att strössla ut så mycket skattepengar och få denna magra mus som berget fött fram?

***

Vi vill ogärna strö salt i sår, sparka på liggande, med flera lämpliga uttryck i sammanhanget. Men finns det någon anledning, för åtminstone det som vi betraktar som genuina Centerpartister, att jubla efter helgens ”Framtidsstämma” i Upplands Väsby?

Centerns nya liberala framtoning framstår som en pyntad julgran. En julgran med bjärt skimrande värdeordskulor som social, decentralistisk, jordnära, frihetlig och grön – men själva granen har på något sätt tappat barren.

Nu finns det förstås förment sakkunniga som hävdar att vad vi ser är en skiljelinje mellan gamlingar med jord under naglarna och ett mer ungdomligt garde som aldrig skulle våga visa sig utan det senaste i smink och haute couture. Ungdomståget går och resten – tja, de står kvar på perrongen i Igellösa eller var det nu kan vara. Problemet med det yngre gardet är annars att de har visat sig vara fanatiskt dogmatiska i all sin trosvisshet. Ett exempel läser vi i Svd som citerar Cuf:aren Olivia Erixon när hon ger sig in i migrationsdebatten och talar om gränser som: ”ingenting som hör hemma i min liberala utopi.”

Att partiet ska klara sig över fyraprocents-spärren är heller ingenting som ingår i vår syn på Centern om nuvarande utveckling fortsätter.

Annons

 

 

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons