Nyheter

Visioner med realistiska planer

Nyheter • Publicerad 2 april 2008

BÖDA

– Visioner utan handlingsplan är bara drömmar, handlingsplaner utan visioner är bara sysselsättning, förklarade ordförande Esa Ateva i sitt välkomsttal vid Skäftekärr Ekonomisk förenings föreningsstämma.

Årsstämman avklarades snabbt och effektivt. Ordföranden, Esa Ateva belyste utförligt det goda ekonomiska resultatet, det vill säga ”nollresultatet”, frukten av de genomgripande förändringar man genomfört vid försäljningen av Skäftekärr till Sveaskog.

SNART PÅ EGNA BEN

Snart står föreningen på egna ekonomiska ben, tack vare ett generöst bidrag från Borgholms kommun, som dock förutsätter en klok planering. Föreningen kommer att visa upp ett allt bättre resultat genom satsningar på turismverksamhet. Guidade vandringar blir det även i år, liksom daglig verksamhet vid Järnåldershuset. De stora helgerna, Nationaldagen, Midsommar och Julmässan firas som vanligt. Ett ”Ekomuseum Norra Öland” är under planering. Det innebär inga dyra byggnader, utan är ett avgränsat område som ska inbjuda till vandringar och exkursioner i den forntida bebyggelsen.

Anne Jacobsson informerade om Fornverkstaden, en ideell hantverksverkstad som har till syfte att engagera kulturhistoriskt intresserade besökare kring hur man levde på järnåldern, med verkstäder för smide, krukmakeri och så vidare. Verksamheten ansvarar Anne Jacobsson och hennes medarbetare för. De kommer att hålla i en ’hantverksvecka’, det vill säga, fem intensiva dagar i sommar som hon hoppas får ett stort antal deltagare.

EN ANSIKTSLYFTNING

Marie Larsson informerade om naturum Trollskogens utveckling. Marie arbetar som föreståndare för naturum Trollskogen som drivs av Länsstyrelsen i Kalmar. Under tiden juni-augusti 2007 hade naturum Trollskogen nästan 56 000 besökare, en siffra som visar på vikten av att verksamheten utvecklas. Länsstyrelsen kommer under de närmaste åren att satsa på att tillgänglighetsgöra en del av lederna i Trollskogens naturreservat för att det ska bli lättare för personer med barnvagnar, rullstolar, rollatorer med mera att komma ut och uppleva den öländska naturen.

Utställningarna i de gamla skogshuggarkojorna, som är naturum Trollskogen kännetecken, ska få en ansiktslyftning med mer barnanpassade delar. Ett väderskydd är planerat att byggas för att besökarna ska ha någonstans att gå in under tak för att grilla, äta sin matsäck eller bara få skydd för väder och vind. Framöver hoppas man på att kunna bygga en ny huvudbyggnad med en större publik del, personalutrymme och ett utrymme att samla grupper i. Naturum Trollskogen är öppet från påsk till allhelgona.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.