Annons
Nyheter

Vinskörd bärgad i Vannborga

Nyheter • Publicerad 10 november 2007

ÖVRA VANNBORGA

För ett par veckor sedan avslutades årets vinskörd på Wannborga Vin & Lamm.

Annons

– Trots den regniga sommaren blev det ett hyggligt skördeår, säger Gunnar Dahlberg som tillsammans med hustru Ingrid driver vingården.

Det handlar om närmare fyra ton druvor, vilket ger mellan 2 000 och 3 000 liter vin. Familjen Dahlberg har successivt utvecklat vingården som idag har en areal på 2,8 hektar. Här finns 5 000 vinstockar med 40 olika sorters druvor. Av dem gör man omkring 15 olika viner.

– Fjolårets produktion är nästan helt slut, men vi har sparat ett parti för lagring, säger Gunnar.

NU ÄVEN BRÄNNERI

Förra året utökades vineriet med ett bränneri och i den bastanta destillationsapparaten i koppar bränner man ”grappa”, calvados och cognac, och snart även whisky.

– Namnet grappa får man inte använda utanför Italien så vi har valt att kalla den Druv Digestive, säger Gunnar som berättar att man även håller på att ta fram ölandskryddade snapsar till julbordet.

På Wannborga Vin & Lamm finns också bed & breakfast, gårdsbutik och restaurang, och i den senare dukas julbordet upp i mitten av december då det också hålls julmarknad. Det blir ett lite annorlunda julbord eftersom alla traditionella kötträtter är lagade på lamm, ja, till och med kroppkakorna har en fyllning av lamm.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons