VIDA:s RESUMÉ på 10-årsjubileet
Curt Asker, Bård Breivik, Lena Cronqvist, Lars Englund, Peter Hahne, Hans Hedberg, Jarl Ingvarsson, Rune Jansson, Fredrik Lindqvist, Maria Miesenberger, Madeleine Pyk, Johan Scott, P G Thelander och Hans Wigert.
Så uppträder hela ensemblen i den samlingsutställning som avrundar årets säsong i Konsthallen på VIDA museum.
En imponerande visning som blir ett givet besöksmål på den stundande Skördefesten på Öland. En del av de utställda verken är också till salu och några som Fredrik Lindqvists nya tygtryck även till affordable art-priser (konst som man kan ha råd med).
Även utan inköp blir det gott om näring åt fantasin att vandra runt bland de över trettio verken i den vackra lokalen av vilka många väcker minnen till livs.
Den norske skulptören Bård Breivik (som inte är släkt med massmördaren) visar en intressant svetsad skulptur Score for a longer conversation.
Lars Englund, vars stora, av museet inköpta klot också syns utanför genom fönstret, deltar med 3 stycken Borderlines och ett Klot från 2003.
Maria Miesenberger som nyss har avslutat en separatutställning i samma lokal, ställer upp med flera skulpturer och ett av sina foton Framtid/Zukunft ur sitt projekt Sverige /Schweden.
På en vägg hänger några av Curt Askers grejer i etsat fjäderstål, medan Lena Cronqvist deltar både med en mindre skulptur av en flicka i badkar och en stor målning
Tre flickor och en gorilla. Skulptören Hans Hedberg,som dog 2007, är representerad med en pumpa: Hommage à Skördefesten.
Bland målningarna var det en fest att återse P G Thelanders Struts med gummibåten fylld av sillar (som han anser vara manliga reinkarnationer samt de två tidigare visade Jonglören (med den oerhört skickligt utförda kopian av Jean-Baptiste-Siméon Chardins självporträtt) och Innocenti ett citat av Leonardo da Vinci, som han målade 2010, båda i storleken 105x75 centimeter. Hans målningar återupplivar minnet av de tidigare utställningar han hade på VIDA med Vespor och skottkärror. Lägg märke till att Thelander ofta inlägger olika ting i primärfärgerna gult, blått och rött i sina målningar.
Av Jarl Ingvarsson kan man se tre mindre, men häftiga målningar Lilla lakritspipan, Blå ateljéstund och Les Murrays svarta hund från 2009. Rune Jansson och Johan Scott visar två myllrande nya målningar, medan Peter Hahne ger ett exempel på sitt polykroma fältmåleri, som inte oväntat också heter Polychromos, 2009.
Madeleine Pyk och Hans Wigert företräder båda den berättande konsten. Madeleine Pyk med en stor och en mindre scen från Ateljén och Hans Wigert med den folkligt-festliga oljemålningen Apa bland lupiner från 2006.
ERICH SCHWANDT