Nyheter

Vida: Silver, guld och turmalin

Nyheter • Publicerad 6 april 2008

HALLTORP

På lördagen öppnade VIDA museum sin årllga silverutställning i museibutiken. Årets tema är SMYCKEN 2008 – SVART-VITT & FÄRG. 24 silversmeder har tackat ja till inbjudan att delta i utställningen som ger en överblick över smyckekonstens gamla och nya material.

Det är en fest för ögat där Maria Börjesson deltar med smycken i anodiserat aluminium och Helena Edman med kedjor av hamrat guld och oxiderat respektive vitkokat silver. Ulla M Falej tar ut svängarna i halsband av siden och silverplåt, medan Tokiko Ishiguro, som förut mest arbetat i glas, tycks ha hittat plats med nya ögon i silversmidet. Hubert Hydman, son till Ulrica Hydman, gör fortfarande skäl för smeknamnet ”Kubert” med sina kubiserade herr- och damaccessoarer. Christer Jonsson, som tillsammans med sin hustru Lena Bergestad-Jonsson numera är bosatt och verksam i Västervik har övergivit sina dödskalleringar från Lilla Nyborg 1984 och arbetar nu med djur- och sländemotiv.

NYA MATERIAL

Bland de nya materialen väcker Mirjam Norinder intresse med en brosch som är sydd och virkad i silvertråd. Den får mig att tänka på de spännande textilforskningarna som nu pågår i Borås. Charlotte Melander som har släktrötter i Stora Rör arbetar med kulor, ett material som visst också har blivit populärt igen på skolgårdarna.

Träkulor klädda med färgad flock, i en mindre skala givetvis än den som Claes Hake använde i sina skulpturer, är Helena Sandströms bidrag till nyheterna, medan Ellen von Krusenstjerna som bor i Los Angeles använder tovad ull på sina smyckeringar av silver.

MYCKET ATT SE

Mest kommer färgen fram i Anne Pfeffer Gengestads monter med hennes traditionella halssmycken i röda, ofärgade eller blå skålar, medan Bengt Liljedahl på det intimare planet visar en konst, i sitt halssmycke i bergkristall med rutiler på guldplåt, som inbjuder till stilla begrundan. Svart som stenkol lyser däremot turmalinet i Maria Elmqvists halsband, som är uppsatt med små buffetar av textil mellan stenarna.

Tiden räcker tyvärr inte till för att nämna alla, från Tintin Hallding som är bland de yngsta till Tore Svensson som kanske är äldst. Det finns mycket mer att se under helgerna av dessa silversmeders arbeten, där kvinnorna med två tredjedelar numera är huvudparten. Men så visar de heller inga korpusarbeten.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.