Annons
Nyheter

Våt adventsmarknad drog folk

Nyheter • Publicerad 3 december 2007

LÖTTORP

Stämningen på adventsmarknaden i Högby kyrkstallar i lördags var, trots det envisa regnandet, glad och positiv.

Annons

– Jag är glad att det är liv i de fina gamla kyrkstallarna, det är jättetrevligt att stå här, tyckte Ann Linderhjelm, Ullcenter, med tillverkning och butiker på Öland och i Stockholm.

För fjärde året i rad hade folk klätt sig efter vädret för att besöka marknaden. I år gällde regnställ, stövlar och paraplyer. Man strosade omkring, gick in i stallarna och trängdes under glatt småprat, handlade, smakade på julgodis, åt grillad korv och besökte Hembygdsgården, en gång i tiden ålderdomshem. Dit kom en ständig ström av besökare. Linnéa Jonzon, som höll kaffeserveringen öppen, berättade att hon haft drygt 60-talet gäster.

INGEN LUCIA KOM

Det kom ingen Lucia och inga små hästar för ridturer, på grund av regnet, men det tycktes inte inverka på besökarna som roade sig tappert ändå. Det fanns mycket att titta på och roliga saker att handla. Eller vad sägs om Ingrid Wåhlins handmålade dricksglas för vin och vatten, till snapsen och likören. Härliga julkransar som tillverkats av flera duktiga hantverkare, bland annat av Anita Andersson på Jordnära gård. Hennes halmbockar var fina och presenter hade hon många.

Josefine Carlsson hade tillverkat små tomtar och pynt av bränd lera. Axel Svebring hade kokat chokladgodis. Klasserna 3, 4, 5, 6 och 7 i Åkerboskolan sålde kravodlade grönsaker och hade bakat kakor, matbröd och lussekatter, kokat knäck, gjort massor med fina saker i mossa, halm och enris, för att samla in pengar till sina skolresor. Snälla föräldrar hade med all sannolikhet gjort en stor del av jobbet! Monica Medelius har suttit i vävstolen och skapat trasmattor.

LOTTER OCH BRÖD

Lutherhjälpen och föreningen Omtanken såldes lotter och bröd. Högby IF hade lotteri, vinsterna var årskalendrar med idel fotbollslag och Damsektionen höll till i stallet intill med eget lotteri. En enda målande konstnär hade dykt upp på marknaden. Margaretha Andersson stod tillsamman med dottern Kerstin och dotterdottern Annie i ett stall. Margaretha sålde små fina tavlor med vintermotiv från kusten i Högby, Annie sålde sin mammas kransar, mossbollar och hjärtan av betong.

Det var en inflyttad dam, Annette Hemlin, som för fyra år sedan kom med den geniala idén att man borde ha marknad i Högby kyrkstallar. Annette är värd en eloge, tyckte den som berättade om hennes lyckosamma förslag. Nu är det en tradition som bara växer och växer. Hela Högby socken är med och jobbar. Allt är bra som ger en socken liv och innehåll på ett rakt igenom positivt sätt. Tack Annette, från alla utställare som sålde bra, och från alla besökare som hade så trevligt.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons