Annons
Nyheter

Varmt om hjärtat – en fröjd i lappteknik

Nyheter • Publicerad 4 augusti 2009

Britt-Marie och Caroline Rooth, mor och dotter samt tvillingsystrarna Charlott Andersson och Cecilia Oscarsson, står som formgivare av denna vackra, poetiska, sköna och inspirerande samling lapptäcken och mindre qviltade täcken som kan passa till babysängar. Att ta vara på små tygbitar som blev över efter sömnaden av nya kläder var en naturlig del av hushållningen med allt amterial förr i tiden. När man tog vara på avlagda kläder och annat textilt material som skulle återbrukas på något sätt, brukade det bli trasmattor men också lapptäcken. Att qvilta, betyder att man syr med små, små stygn i olika mönster på lapptäcket för att täcket ska behålla formen.

Täcket består ju av flera lager tyg; inuti ligger fodertyg och ett tunt värmande lager vadd eller fårull. Metoden är mycket gammal och spridd över hela världen. Några lapptäckeskonstnärer finns i Sverige, Åsa Wttre, som skrivit en stor bok om lapptäcken, bland annat och Maria Leimar, textilkonstnär med lapptäcken som specialitet.

Annons

Britt-Marie och hennes dotter Caroline Rooth, har ett gemensamt intresse av textil. I släkten finns många sömmerskor och skräddare, mor- och farmödrarna har fört arvet vidare. I princip har Britt-Marie och Caroline alltid ett lapptäcke på gång och inspirationen hämtas från naturen. Vi målar med tyg, som andra målar med pensel, säger de.

Charlott Andersson har alltid virkat, stickat och broderat innan hon fastnade för lapptekniken och tvillingsystern Cecilia Oscarsson, har alltid sytt och broderat. Redan som barn började systrarna handarbeta, de ärvde intresset från mamma och mormor. Inspirationen hämtas ur glädjen att med fantasiens hjälp skapa vackra föremål. Charlott och Cecilia påstår, att ofta blir påbörjade arbeten inte färdiga, men det stämmer inte alls. I utställningen finns många fina exempel på deras skicklighet och handaflit. Gissningsvis, har de många järn i elden och då kan det ta längre tid att få ett arbete klart. Att sy lapptäcken är tidsödande.

Det är mycket bra priser på välsydda lapptäcken. Kvinnor som syr, kan känna, att deras arbete äntligen börjar bli värderat efter kompetens I längden lönar sig alltid noggrannhet och god smak. Självklart, kostar det så smakar det. Detta är tidlösa föremål som håller i generationer - om man är rädd om dem, klenoder, tänkta som grundstommen i hemmets textilförråd, som man är extra glad och stolt över.

Utställningen är öppen till och med den 9 augusti.

RAGNHILD OXHAGEN

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons