Nyheter

Världsbokdagen: ”Man lär sig genom böcker och får fantasi”

Nyheter • Publicerad 23 april 2008

FÄRJESTADEN

En strid ström av elever besökte Färjestadens skolbibliotek under onsdagen för att fira Världsbokdagen, med boklotteri och utställningar.

– Det sägs att barn inte läser, men min instinktiva känsla är att barnen på den här skolan gör det, säger bibliotekarien Jane Ekholm.

Färjestadens skola har satsat stort på Världsbokdagen, som FN-organet Unesco instiftade för 13 år sedan. Utanför Bokens skolhus står två träd fyllda med poesi och i Eken kan den som vill se på korta filmsekvenser som klass 4 B har gjort. Där har de dramatiserat några situationer ur boken Betty och skuggorna, som handlar om mobbning.

TRENTER POPULÄR

Men det allra mesta sker förstås i biblioteket. Där presenteras resultatet från årets bokjury. Elever från årskurs fyra till sex har deltagit med att läsa böcker från 2007 och rösta om vilken de tycker är bäst. Vinnare är Laura Trenter och Katrin Jakobsens ”Testamentet”. Den handlar om Linn och Gilbert som åker till ett mystiskt slott i Normandie. ”Superbra”, ”Spänning, romantik och skräck” och ”Måste bara läsas” är några av omdömena som juryn gett boken.

– Testamentet är jättebra. Man ska läsa alla i Laura Trenters serie, de är spännande, bra och mystiska, säger Molly Ämtvall som går i årskurs 4.

På andra plats i juryns tio-i-topp kommer ”Harry Potter och dödsrelikerna”, den sista i serien av JK Rowling.

– Jag älskar fantasy, och har läst alla Harry Potter-böcker tre gånger, säger Hanna Johansson, även hon i årskurs 4.

”MAN FÅR FANTASI”

Bibliotekarien Jane Ekholm har fullt upp under Världsbokdagen, då klassbesöken avlöser varandra.

– Det blir nog inget kaffe idag, skrattar hon och fortsätter:

– Men det är bara roligt, barnen tycker så mycket om att läsa.

Klass 2 C har inlett dagen med att läsa, göra korsord om böcker och prata om varför man ska läsa.

Varför är böcker viktiga?

– Man lär sig en massa nya saker, som gör att man får fantasi, säger eleven Måns Josefsson.

Dagen till ära har Jane Ekholm anordnat ett boklotteri för alla som besöker biblioteket. Varje elev får ta en lott och om numret slutar på en etta så har de vunnit en bok. Klass 4 A får två vinnare, Amanda Nydolf och Joel Olofsson.

– Jag valde boken ”Coolt!”, den verkar bra, säger Joel Olofsson.

MALIN MARKLUND

Världsbokdagen:Idén kommer ursprungligen från Katalonien, där St Görans dag firades den 23 april. Då gav man böcker och rosor till de man tyckte om. FN-organet Unesco införde Världsbokdagen 1995. Målet är att lyfta fram läsning, publicering och skydd av upphovsrätten.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.