Annons
Nyheter

Väninnor ställer ut måleri och tovning i Stallet

Nyheter • Publicerad 11 augusti 2009

Ännu ett år ställer Monica Prim Larsson, Lotta Elmquist och Eva Wallenbrink tillsammans ut sin konst i Stallet vid Borgholms stadsmuseum. De kompletterar varandra på ett välfunnet sätt och bland deras alster finns något för alla.

Änglar är det genomgående temat för de alster som kan ses på Monica Prim Larssons del i lokalen. Det är små och lite större tavlor, målade, sydda och tecknade. Skyddsänglar som finns i alla modeller och har blivit något av ett signum sedan Monica gjorde sina första för åtta år sedan. Bredvid hänger en ängel som har tagit av sig sina vingar och sin gloria och lagt sig ner för att vila från sina änglaplikter.

Annons

PSALMBOK OCH BRICKA

En liten änglagumma med en bakgrund av ett åldrat psalmboksblad är ett nytt inslag för i år. Psalmboksbladen är ett sätt att ta tillvara sådant som inte längre används för vad det var tänkt. På samma sätt är det med de brickor som Monica köper på loppis och i second hand-affärer och sedan målar något motiv på, en ängel, en blomma eller några tankeväckande ord.

– Jag känner något alldeles speciellt inför änglar, säger Monica. Men med åren har jag utvecklat dem lite, jag målar dem lite mer vågade, med volanger i midjan och gropar i låren, ibland lite ekivoka - men alltid vänliga.

LITET OCH STRAMT

Eva Wallenbrink hämtar sina motiv varhelst det låter sig ske. Det kan vara vid promenader en tidig gråmulen höstmorgon med fåren som syns lite svagt i morgondimman, eller en bukett svampar i trädgården. Ett tvättstreck med byxor på tork eller helt enkelt en kombination av olika saker som råkar finnas till hands. En tavla som direkt blev såld hör till den senare kategorin, där ett krucifix som hon hade därhemma samsas med en leksakshund från en second hand-butik och en kvinnokropp från en tidigare målning.

Många av Evas målningar är till formatet små, motiven är hämtade från alla upptänkliga områden. Gemensamt är de strama formerna oavsett om det är hus, får eller människor som återges.

FANTASIFULL ULL

Lotta Elmquist är den tredje av väninnorna som ställer ut vid Borgholms stadsmuseum fram till lördag. Hon broderar och stickar men framförallt är det nåltovning som är hennes konstform. Med endast en hullingförsedd nål och ull åstadkommer hon allt som tänkas kan. Gubbar och gummor, ägghalvor, godis, vitlök, pumpor, grytunderlägg med olika motiv, förvaringsaskar och väskor.

– Efter att ha drömt om hur jag kunde tova ett ägg och sedan skära itu det och få två halvor har jag gjort likadant med avokado, citronhalvor och godisbitar, säger Lotta och visar på de inbjudande godsakerna.

Utställningen vid Borgholms stadsmuseum pågår till och med lördag den 15 augusti.

MARIA WIELL

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons