Nyheter

Vackert, vemodigt, spännande

Nyheter • Publicerad 17 oktober 2008

ÖLAND

Imperium byggs och rivs. Ingenting är beständigt. Naturen har alltid vunnit. Hittills... Människan gör nog sitt bästa för att exploatera och bryta ned. Men om framtiden vet vi intet. Det enda vi med visshet kan säga är att det förmodligen inte blir som vi trott.

Just nu är det Färjestaden som växer så hela Öland knakar. Vi behöver inte gå hundra år tillbaka i tiden så fanns knappt Färjestaden på kartan, med mer än Färjestadens gård och gamla tingsplatsen, nuvarande Hotell Skansen. I stället var det Torslunda och Skogsby som var de stora orterna på mellersta Öland.

På 1970-talet var handboll den stora sporten efter fotboll på Öland. Idag finns inte ett enda handbollslag på ön. Det är bara i våra sporthallar som handbollsmålen fortfarande står kvar, som ett slags monument över en svunnen tid. Tittar vi runt omkring oss finns mängder med platser, byggnader, och föremål som talar till oss från en tid som flytt.

SKÖRDETRÖSKA

I lilla Smedsgärde mitt i Mittlandsskogen finns idag en knappt synbar liten stig som en gång var kyrkvägen till Gårdby. Just i början av stigen står en tröska. Att den stått där länge råder det inget tvivel om.

Numera är tröskan bokstavligt talat en del av Mittlandsskogen. Träd har växt upp rakt igenom tröskan och rosenbuskar lindas runt hjulen av järn. Gav tröskan upp mitt i skörden? Tröskan är av märket Munktell och tillverkad i Eskilstuna. De första tröskverken tillverkades i Eskilstuna redan 1860.

På vilka vägar hamnade skördetröskan i Smedsgärde? Vägskyltar runt den lilla byn skvallrar om att det en gång faktiskt förekom trafik i området. Men vägskyltarna är nötta och gör på sina håll ett i det närmaste parodiskt intryck. ”Fordonstrafik förbjuden”, jo, vem skulle få för sig att försöka köra bil mitt i en skog? Eller Skylten med texten ”P förbud i gatan”, vilken gata?

AFFÄREN PARAD

På industriområdet i Färjestaden står en byggnad undanskymd. Den en gång vita fasaden är numera närmast grå. Fönster som tidigare lockade med extrapriser är sönderslagna. Fram till mitten av 1980-talet fanns affären Parad längs Skogsgatan i Färjestaden. Paret Andersson drev affären. Sonen Roger Andersson är föresten numera handlare i Mörbylånga.

1972 kom Ölandsbron och det ledde till att Färjestaden fullständigt exploderade. Många är de barn ur bro-generationen som minns hur de brukade köpa smågodis på Parad. När affären lades ned flyttades byggnaden till dess nuvarande plats på industriområdet, där den bland annat tjänat som färglager.

Det var också bro-generationen som gjorde att Mörbylånga kommun anlade en grusplan för bollsparkning sommartid och skridskoåkning vintertid. Härom vintern var det faktiskt en entusiastisk förälder som återkallade gamla minnen genom att spola upp en liten isbana. Annars har naturen börjat ta tillbaka vad den en gång fick lämna ifrån sig.

PETER BOSTRÖM

Tipsa Ölandsbladet!Har du själv tips på platser, byggnader och föremål som talar till oss från en tid som flytt? Det kan vara vackert, vemodigt, lite kusligt, spännande, sorgligt – kanske alltihop på samma gång. Den lilla fabriken som gick i konkurs, campingen vars ägare flyttade utomlands eller huset som arvingarna inte ville veta av. Mejla peter.bostrom@olandsbladet.seeller ring 0485–56 46 02 och berätta.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.