Utsikt över det vredgade havet
ÖLANDS NORRA UDDE
Havet kastar sig mot Långe Erik. Utsikten är magnifik, för den som kan njuta av den.
Havet ryter. En lokaltidningsreporter stiger med darrande ben ut på Långe Eriks översta platå efter att ha klarat av de 138 trappstegen. Folk har dött förr i tjänsten uppe i Långe Erik. 1899 för att vara exakt. Det avslöjade 2008 års fyrvaktmästare Kristina Österberg under söndagens Internationella fyrdag.
DOG I LÅGORNA
Men fyrvaktmästaren J G Höglander dog inte av darrande knän och höjdskräck 1899. Höglander plågades av svår ljumskbråck. Ljumskbråck och fyrvaktmästare är inte en bra kombination. Trappstegen är många. När fyrvaktmästaren snubblade i sin fyr och föll gjorde ljumskbråcket så ont, så ont. Han försökte förtvivlat hålla emot tarmarna som tryckte på för att komma ut. Men i fallet slog han omkull fotogenet och plötsligt stod lågorna högt. Fyrvaktmästaren dog i lågorna...
– Hans hustru fick 18 riksdaler årligen i pensionspengar efter sin make, berättar Kristina Österberg.
Hon kan sin fyr. Fyrvaktarens dotter, som hon också kallas. Kristinas far, Evald Petersson, var i sin under många år fyrvaktmästare på Ölands norra udde.
THEORINS BOK
Författaren Johan Theorin skriver om Långe Erik i sin kommande bok Nattfåk. Kristina Österberg har bidragit med fyrhistorik till den nya boken.
– Jag har läst det första kapitlet, säger Kristina Österberg och ler hemlighetsfullt.
Under fyrdagen bjöds besökarna på teckningstävling för barnen och tipsrunda för de vuxna.
– Det är kul med fyrdagen, det är en chans att visa upp fyrar som man kanske aldrig annars får besöka, säger Kristina Österberg.
– Fast här är ju alla välkomna annars också, påpekar Kristina.