Nyheter

Uno höll husförhör på Syrénen

Nyheter • Publicerad 27 april 2007

DEGERHAMN

Det var som att kliva hundra år tillbaka i tiden. Där stod Per Adolf Simonsson, kyrkoherde i Södra Möckleby församling i början av förra seklet, och förhörde församlingsborna i både katekesen och budorden.

Härom dagen genomfördes ett regelrätt husförhör på äldreboendet Syrénen i Degerhamn. I ett rollspel reste personalen med de boende hundra år tillbaka i tiden och genomförde ett husförhör med kaffe, sju olika sorters kakor och tårta.

EN VÄLBEKANT FIGUR

Präst på husförhöret var Per Adolf Simonsson, spelad av Uno Magnusson. Simonsson, som var verksam i Södra Möckleby mellan 1902-1937, var välbekant för flera av de äldre. Några hade till och med haft honom som konfirmationspräst. När Uno trädde in på Syrénen applåderade alla och log. Han började prata på om vad som skulle hända och läste även lite från Bibeln. Så började då husförhöret. Prästen frågade de församlade om de tio budorden och katekesen. Tillsammans bad församlingsmedlemmarna också syndabekännelsen och sjöng två psalmer.

TIDSTYPISKA KLÄDER

Tidstypiska kläder och även en äkta husförhörsbänk hade lånats av Maria Pettersson från Södra Ölands Musikteaterförening.

– Utan Maria och även diakonigruppen hade det inte blivit något rollspel, säger Erika Haraldsson, som kläckte idén till äldreveckans rollspel.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.