Annons
Nyheter

Ungdomar knyter kontakter

Nyheter • Publicerad 15 augusti 2007

STENÅSA

Under en och en halv vecka har Capellagården fyllts av 27 ungdomar från olika delar av världen. Det handlar om Lions internationella ungdomsläger och i söndags tog hela gänget en cykeltur från Vickleby till Stenåsa.

Annons

Att cykla är en konst. Vissa har gjort det sedan barnsben och för andra är det lite vingligare. Men ingen av ungdomarna ger sig när det är dags att göra en heldags cykeltur över Alvaret.

– Det har gått jättebra, och de som inte kunde så bra innan har tränat under veckan, säger Lasse Modig, en av arrangörerna.

KLUBBARNA AVGÖR

Lions är ett internationellt nätverk med klubbar över hela världen. Varje år arrangeras ett ungdomsläger och i år är Sverige värdland. Vilka ungdomar som får åka på lägren avgör deras respektive klubb. Detta läger har deltagare från 17 länder, bland annat Japan, Israel, Island, Italien och Danmark. 17-åriga Petra Wiederman har rest hit från Budapest, Ungern.

– Jag ville väldigt gärna åka hit och det är till och med bättre än jag kunnat föreställa mig. Ni lever så nära naturen i Sverige, säger Petra.

Hon har först, liksom de andra, bott en vecka hos en värdfamilj tillsammans med en tjej från Turkiet.

ÅT MED HÄNDERNA

– Värdfamiljen visade oss runt Öland och glasriket bland annat. Och så har vi haft kräftskiva, det var verkligen gott.

Men hennes bästa minne är när lägret besökte Medeltidsstaden och bjöds på gästabudsbankett.

– Det var som att åka tillbaka i tiden. Vi klädde ut oss och åt fem rätter med händerna. De spelade medeltida musik och hela tiden sprang det grisar och getter omkring oss, säger Petra Wiederman.

Annons

VÄRLDSPROBLEMEN

Även de två svenska deltagarna, Sven Stark och Emma Fäste, är nöjda med lägret.

– Meningen är att vi ska knyta kontakter och det har varit jättekul, vi har löst världsproblemen två kvällar i sträck, säger Sven.

Emma har pratat mycket med en tjej från Israel, om hur det är att leva där och hur läget egentligen är.

– Hon berättade att där hon bor är det inte så mycket stridigheter. Men hon måste ändå in i militären i två år.

SKAPAR FÖRSTÅELSE

– Det här är ett bra sätt för ungdomarna att skapa förståelse för varandra och även vi gamla gubbar kan lära oss ett och annat, säger en leende Lasse Jansson. Även han är arrangör och äger Stenhusa krog, där gänget intog sin lunch innan cykelturen vände tillbaka mot Vickleby.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons